07:25 29.04.2021

Українські правоохоронці повідомили про підозру ще одному кримському "воєнкому", причетному до призову кримчан в армію держави-окупанта

2 хв читати
Українські правоохоронці повідомили про підозру ще одному кримському "воєнкому", причетному до призову кримчан в армію держави-окупанта

За процесуального керівництва прокуратури АР Крим та міста Севастополя повідомлено про підозру ще одному окупаційному "військовому комісару міста Красноперекопськ і Красноперекопського району Республіки Крим" за ч. 1 ст. 438 КК України, причетному до примусу цивільного населення окупованого півострова служити в збройних силах держави-окупанта.

Як повідомляє прес-служба прокуратури АРК та м.Севастополя, загалом, про підозру повідомлено вже 6 "військовим комісарам" різних районів окупованого Криму, які з 2015 року безпосередньо організовують і проводять на півострові зазначені незаконні призовні компанії.

Їм загрожує покарання у вигляді позбавлення волі терміном від восьми до дванадцяти років.

Зазначається, що новий підозрюваний, громадянин Російської Федерації, з листопада 2018 року обіймав посаду "військового комісара Бахчисарайського району Республіки Крим", а з квітня 2020 року був призначений на посаду "військового комісара міста Красноперекопськ і Красноперекопського району Республіки Крим".

"Комісар" здійснював реалізацію політики РФ і її окупаційної адміністрації, спрямовану на проведення незаконних примусових призовних компаній цивільного населення півострова до лав збройних сил держави-окупанта. Тому, підозрюваний, реалізуючи незаконні "укази" вищого керівництва держави-окупанта, безпосередньо розробляв план і організовував 5 призовних компаній кримчан у відповідних районах", - йдеться в повідомленні прокуратури.

У ньому також уточнюється, що зазначені дії є порушенням заборони державі-окупанту примушувати цивільне населення служити в її збройних силах, передбаченої ст. 51 IV Женевської Конвенції про захист цивільного населення під час війни 1949 року.

"Разом із тим, всупереч нормам міжнародного гуманітарного права, РФ здійснює пропаганду служби у власних збройних силах, зокрема, і серед дітей. Досудове розслідування здійснюється ГУ СБУ в АР Крим", - повідомляють правоохоронці.

Вони наголошують, що починаючи з 2015 року, "держава-окупант і її окупаційна адміністрація провела 12 незаконних призовних кампаній, під час яких близько 28 тисяч кримчан незаконно покликані в її збройні сили.

"З квітня 2021 року почалася чергова весняна незаконна компанія. Громадяни України, які не бажають проходити службу в ЗС РФ, піддаються кримінальним переслідуванням. Таким чином, окупаційна влада продовжує реалізовувати політику РФ, спрямовану на зміну демографічного складу населення півострова, оскільки кримчан фактично змушують залишати півострів для запобігання незаконного призову на службу в армію держави-окупанта чи кримінальної відповідальності за "ухилення" від такої служби", - інформують у прокуратурі.

Там додають, що кримчани, які проходили "службу" в лавах збройних сил РФ, не можуть піддаватися кримінальному переслідуванню на материковій частині України і навпаки, є жертвами незаконних дій посадових осіб держави-окупанта.

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

У Дніпровському районі збито ворожу ракету - Лисак

"Сільпо" запустив безкоштовну доставку в Харкові

Німецька Quantum Systems відкрила завод БПЛА в Україні

G7 визначила "конкретні кроки" для допомоги Україні - Кулеба

Нардепи пропонують маркувати спеціальними написами цінники та упаковку товару, виробник якого працює в державі-агресорі

Окупанти обстріляли Білопілля на Сумщині, загинув мирний житель - Офіс генпрокурора

Боррель: Сподіваюся, вже в понеділок будуть конкретні рішення надати Україні засоби ППО, зокрема Patriot

Громадяни Словаччини зібрали майже EUR2 млн на закупівлю снарядів для України методом краудфандингу - ЗМІ

Унаслідок артилерійського обстрілу в Куцурубській громаді загинула жінка, поранені чоловік і підліток

Росія вбила українських дітей у Дніпрі, ми могли запобігти цьому, але не змогли - глава МЗС Естонії

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА