12:29 29.04.2021

Кравчук: Текст "великоднього перемир'я" не вдалося узгодити у ТКГ через відсутність чіткого розуміння суб'єктів його виконання

2 хв читати
Кравчук: Текст "великоднього перемир'я" не вдалося узгодити у ТКГ через відсутність чіткого розуміння суб'єктів його виконання

Глава української делегації у Тристоронній контактній групі (ТКГ) з питань Донбасу Леонід Кравчук повідомив, що текст заяви про впровадження "великоднього перемир'я" не вдалося узгодити за підсумками засідання ТКГ 28 квітня на рівні глав делегацій, оскільки сторони не змогли точно визначити суб'єктів виконання режиму припинення вогню на Великдень.

"Загалом сторони підтримали пропозицію не лише про припинення вогню у зв'язку з Великоднем, а й про досягнення режиму повного припинення вогню на всій лінії зіткнення... Нам не вдалося ухвалити єдиний текст заяви (про "великоднє перемир'я" - ІФ), тому що не були точно визначені суб'єкти цього процесу та суб'єкти виконання пропозицій, відображених у тексті заяви", - розповів Кравчук в ефірі телеканалу "Україна 24".

Він додав, що "відповідно до Мінських угод, учасниками переговорів (відповідно, виконавцями - ІФ) є Україна, Росія, ОБСЄ, а також запрошені представники окремих районів Донецької та Луганської областей (ОРДЛО)".

Як повідомив представник Донецька Сергій Гармаш, "для візування "великоднього перемир'я" представники Росії запропонували Україні підписати заяву про припинення вогню між нею та ОРДЛО".

"У справу йдуть привабливі пропозиції, як та, яка прозвучала вчора на ТКГ: підпишіть заяву про координаційний механізм (контролю за припиненням вогню - ІФ) від імені України та ОРДЛО - і буде вам перемир'я", - написав Гармаш на своїй сторінці у Facebook.

За словами Гармаша, "Україна не може погодитися визнавати стороною конфлікту ОРДЛО замість Росії, тим самим, переступити "червону лінію", визначену президентом і громадянським суспільством, щодо Донбасу".

"Росія хоче впровадити у свідомість українців наратив, що суб'єктивізація ОРДЛО як сторони конфлікту - це головний чинник досягнення миру на Донбасі. Тобто не гроші, зброя та "відпускники" Росії є причинами війни, а "бюрократична казуїстика", - всього лише визнання факту громадянської війни", - додав він.

Водночас речник української делегації в ТКГ Олексій Арестович заявив про зворотне, зокрема, що "під час переговорів 28 квітня на рівні глав делегацій один із високопоставлених представників Росії визнав, що запрошені Росією з тимчасово окупованих ОРДО не є суб'єктами переговорного процесу".

За словами Арестовича, "цей представник Росії визнав, що, хоча й існують збройні формування ОРДЛО, але як суб'єкта переговорів їх немає".

При цьому речник української делегації в ТКГ не підтвердив і не спростував, чи є зазначений представник від Росії Дмитром Козаком, заступником Адміністрації російського президента.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Президент на Ставці заслухав доповіді щодо захисту інфраструктури та посилення виробництва зброї

Зеленський відповів республіканцям - противникам надання допомоги Україні: Гроші йдуть насамперед в оборонний сектор США

Окупанти обстрілюють Херсон - голова МВА

Окупанти завдали удару по Балаклії, постраждали семеро мирних жителів - ОВА

Завгосп медзакладу з Вовчанська виявився російським навідником, отримав реальний термін

Апеляційна палата ВАКС визнала невинуватим колишнього нардепа Пацкана й закрила справу

Лише 26% наданих інформаційних повідомлень про зруйноване та пошкоджене житло проходять верифікацію

"Новус Україна" запустив власний "зелений" розподільчий центр у Києві

Кличко пропонує спростити процедуру забезпечення автомобілями людей з інвалідністю, зокрема ветеранів війни

Територіальні центри комплектування працюють 24/7 - Сухопутні війська ЗСУ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА