13:56 29.04.2021

Рада ухвалила закон про зміну підходів до сфери культури

2 хв читати
Рада ухвалила закон про зміну підходів до сфери культури

Верховна Рада ухвалила закон про зміну підходів до сфери культури.

Ухвалення відповідного законопроекту № 4318 "Про внесення змін до закону "Про культуру" щодо загальних засад надання населенню культурних послуг" у другому читанні та в цілому підтримав 281 народний депутат на позачерговому пленарному засіданні у четвер.

Згідно із законопроектом, стратегію розвитку культури на п'ять років затверджуватиме Кабінет Міністрів.

Законопроект пропонує впровадити моніторинг реалізації державної політики у сфері культури - систему регулярного спостереження, оцінки та прогнозу динаміки кількісних і якісних змін стану сфери культури.

Цей документ спрямований на створення правових основ для формування ефективної системи гарантування дотримання культурних прав і потреб населення незалежно від місць проживання та соціального статусу, з отримання якісних і доступних послуг у сфері культури.

Законопроект передбачає гарантії від необґрунтованого закриття закладів культури в умовах адміністративно-територіальної реформи. Зокрема, базову мережу закладів культури доповнено навчальними закладами сфери культури, якими є художні школи, художні ліцеї, художні коледжі, заклади вищої мистецької освіти.

Законопроект також переглядає та уточнює пріоритети державної культурної політики. Зокрема, пріоритетами державної політики у сфері культури є розвиток культури української нації, корінних народів і національних меншин, посилення освітнього, інноваційного та комунікаційного потенціалів культури, естетичне виховання громадян, насамперед дітей та молоді; розвиток художньої освіти; кадрове забезпечення сфери культури, а також охорона культурної спадщини та культурних цінностей.

Більшість положень законопроекту набувають чинності через шість місяців з дня його опублікування.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА