15:53 29.04.2021

Верховний Суд розпочав розгляд позовів щодо оскарження указу Зеленського про скасування призначення суддів КС Тупицького та Касмініна

3 хв читати
Верховний Суд розпочав розгляд позовів щодо оскарження указу Зеленського про скасування призначення суддів КС Тупицького та Касмініна

Касаційний адміністративний суд у складі Верховного Суду розпочав розгляд справ щодо оскарження указу президента України Володимира Зеленського про скасування указу про призначення суддів Конституційного Суду Олександр Тупицького та Олександра Касмініна, повідомили агентству "Інтерфакс-Україна" у Верховному Суді.

"29 квітня 2021 року Касаційний адміністративний суд у складі Верховного Суду розпочав слухання справ за позовами, в яких позивачі оскаржують указ президента України від 27 березня 2021 року №124/2021 "Про деякі питання забезпечення національної безпеки України", - сказали у суді.

Так, зокрема, за позовом Тупицького, в якому він просить визнати протиправним і скасувати указ про скасування указу щодо його призначення суддею КС, суд заслухав позицію позивача щодо предмета спору.

"За клопотанням представника відповідача в судовому засіданні оголошено перерву. Розгляд справи буде продовжено 20 травня 2021 року о 14:00", - уточнили у Верховному Суді.

Розгляд справи за позовом Касмініна, в якому позивач також просить визнати протиправним і скасувати указ президента в частині скасування указу про його призначення суддею КС, теж відкладено. За інформацією суду, наступне судове засідання відбудеться 14 травня 2021 року о 10:00.

Як повідомлялося, 27 березня президент України Володимир Зеленський скасував указ президента від 14 травня 2013 року №256 "Про призначення Тупицького суддею Конституційного Суду України".

Відповідний указ "Про деякі питання забезпечення національної безпеки України" було підписано 27 березня 2021 року.

Цим самим указом Зеленський скасував указ президента від 17 вересня 2013 року №513 "Про призначення Касмініна суддею Конституційного Суду". У документі зазначено, що "окремі судді КС, призначені Віктором Януковичем, продовжуючи виконувати свої повноваження, створюють загрозу державній незалежності та національній безпеці України, що порушує Конституцію України, права і свободи людини і громадянина".

Указ про скасування призначення Олександра Тупицького та Олександра Касмініна суддями КС підписаний, згідно з ч. 2 ст. 102, пунктами 1, 17 ч. 1, ч. 3 ст. 106 Конституції, ст.ст. 3 і 13 закону "Про національну безпеку України".

КС 27 жовтня 2020 року визнав неконституційною низку положень закону "Про запобігання корупції" та кримінальну відповідальність за декларування недостовірної інформації. Це рішення викликало критику з боку міжнародних партнерів і кредиторів України.

Верховна Рада у відповідь створила робочу групу щодо виходу з конституційної кризи, підготувала та підтримала законопроекти №4470, що відновлює повноцінну роботу НАЗК, і №4471, що уточнює повноваження НАЗК щодо суддів, суддів КС, спрямованих на забезпечення дотримання гарантій їх незалежності під час адміністративного провадження.

Голову КС Тупицького було викликано повісткою на 28 грудня 2020 року в Офіс генпрокурора для допиту в кримінальному провадженні №12013110060002990 про злочинну організацію колишнього голови Госпсуду Віктора Татькова та його заступника Ємельянова, зареєстрованому в 2013 році, слідство в якому наразі здійснює Управління ДБР у справах Майдану.

Президент України Зеленський 29 грудня 2020 року підписав указ про відсторонення Тупицького від посади судді КС терміном на два місяці. У КС у відповідь заявили, що таке рішення ухвалюють на спеціальному пленарному засіданні КС, Зеленський своїм указом вийшов за межі своїх конституційних повноважень, а положення КПК України, на яке посилається указ президента, не поширюються на суддів КС.

Державне бюро розслідувань повідомило Тупицькому про підозру в завідомо неправдивих показаннях і підкупі свідка.

Як відзначили у ДБР, суддя перешкоджає встановленню істини в кримінальному провадженні, в якому він є підозрюваним, зокрема, перешкоджаючи наданню підлеглими документів за запитами органу досудового розслідування та явці осіб за повістками слідчого.

Зеленський 26 лютого 2021 року підписав указ про відсторонення Тупицького з посади судді Конституційного Суду з 28 лютого ще на один місяць.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

В Івано-Франківській області атаковано об'єкт критичної інфраструктури, повітряні цілі збито, без жертв

На Хмельниччині під час нічної атаки збито три цілі, інфраструктурні об'єкти не пошкоджено

За добу на Харківщині внаслідок ворожих обстрілів загинули два мирні жителі

ППО знищила за ніч 84 повітряні цілі: 58 "шахедів" і 26 ракет, які атакували Україну, - командувач ПС

РФ у п'ятницю вдарила по трьох ТЕС ДТЕК, поранено енергетика

Над Черкаською областю збито шість "шахедів", є влучання в об'єкт енергоінфраструктури

Росіяни вночі та вранці обстріляли шість ОТГ Сумської області

Уночі над Дніпропетровською областю було збито 24 БПЛА і ракети

Ворог атакував 13 населених пунктів Херсонської області, є постраждалі та жертви

Уночі над Дніпропетровською областю було збито десять БПЛА і чотири ракети, є постраждалі

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА