16:42 29.04.2021

Європарламент ухвалив резолюцію, рекомендуючи ЄС бути готовим змусити РФ заплатити високу ціну в разі вторгнення до України

4 хв читати
Європарламент ухвалив резолюцію, рекомендуючи ЄС бути готовим змусити РФ заплатити високу ціну в разі вторгнення до України

Європейський парламент вважає за необхідне заявити, що в разі вторгнення Росії до України ціна за таке порушення міжнародного права "буде високою", пропонуючи відключити РФ від міжнародної платіжної системи SWIFT, так само як і заморозити активи олігархів, близьких до Кремля.

Про це йдеться у резолюції, ухваленій у четвер за результатами обговорення, яке відбулося в середу. "За" проголосували 548, "проти" - 25 і 113 "утрималися".

"(ЄП) наголошує, що якщо нарощування військової потужності надалі перетвориться на вторгнення до України з боку Російської Федерації, ЄС має ясно дати зрозуміти, що ціна за таке порушення міжнародного права і норм буде високою; наполягає на тому, щоб в таких обставинах імпорт нафти та газу з Росії до ЄС був негайно зупинений, у той час як Росія має бути виключена з платіжної системи SWIFT, а всі активи олігархів, близьких до російської влади, та їхніх сімей у ЄС необхідно заморозити та скасувати їхні візи", - йдеться у документі.

ЄП також зазначив, що, "як і раніше, серйозно стурбований великомасштабним нарощуванням російської військової потужності на кордоні з Україною та в незаконно окупованій Автономній Республіці Крим, яке, відповідно до заяви Міністерства оборони Росії, припинилося". У зв'язку з цим ЄП заявив, що "засуджує ці загрозливі та дестабілізувальні дії" РФ і "з вдячністю відзначає співрозмірну відповідь України".

У зв'язку з цим ЄП висловився за те, щоб ЄС зробив висновки з "глибоко стурбованого нарощування російської військової потужності на кордоні з Україною, яке було припинено". "(ЄП) наполягає на тому, щоб повернення російських військ із кордону з Україною назад на їхні постійні бази має бути здійснене повністю і без зволікання; вимагає, щоб Росія негайно припинила практику невиправданого нарощування військової потужності, спрямовану на загрозу її сусідам, припинила всі провокації, що тривають, та утримувалася від майбутніх провокацій, а також знизила напругу шляхом виведення своїх сил на їхні постійні бази відповідно до своїх міжнародних зобов'язань", - йдеться у резолюції.

Крім того, в ЄП заявили, що нарощування російської військової могутності також становить загрозу для європейської стабільності, безпеки та миру, тому "діалог ЄС з питань безпеки з Україною має бути амбітним і сприяти злагодженій оцінці викликів безпеки на місцях". У ЄП також висловилися за те, щоб "дружні країни" посилили військову підтримку Україні й надали оборонну зброю.

"(ЄП) закликає Росію вивести свої війська з так званих Луганської й Донецької народних республік і повернути Україні контроль над Автономною Республікою Крим та містом Севастополем", - зазначено в документі.

ЄП також закликав РФ і сепаратистів, яких вона підтримує, дотримуватися угоди про припинення вогню. "(ЄП) закликає Росію виконувати положення Мінських угод і конструктивно брати участь у "нормандському процесі" й Тристоронній контактній групі; наголошує на необхідності політичного вирішення конфлікту на сході України і посилення ролі ЄС у мирному вирішенні конфлікту", - наголошується в резолюції.

У зв'язку з цим ЄП закликав високого представника ЄС з питань зовнішньої політики та політики безпеки Жозепа Борреля "забезпечити, щоб Рада, незважаючи на оголошену передислокацію російських військ, продовжувала стежити за розвитком ситуації у військовому аспекті та була готовою щодо подальших спільних дій".

Крім того, ЄП закликав Росію виконувати свої зобов'язання в рамках Конвенції ООН з морського права і гарантувати свободу судноплавства і транзитного проходу через міжнародну протоку до портів Азовського моря. ЄП також висловився за постійний моніторинг проходу всіх суден через Керченську протоку з боку ЄС у співпраці з державами-членами та іншими міжнародними партнерами.

ЄП також вимагає, щоб ЄС "знизив свою залежність від російської енергетики і закликав інститути ЄС та всі держави-члени зупинити завершення будівництва газопроводу "Північний потік-2" і вимагати припинення будівництва спірних атомних електростанцій, побудованих Росатомом".

ЄП знову підтвердив свою підтримку незалежності, суверенітету й територіальної цілісності України в межах її міжнародно визнаних кордонів, так само як і підтримку політиці ЄС щодо невизнання незаконної анексії Криму.

Крім того, ЄП закликав до негайного звільнення всіх незаконно затриманих і ув'язнених українських громадян на Кримському півострові та в Росії і висловив жаль у зв'язку з порушеннями прав людини в Криму та на окупованих територіях України, які тривають, а також із широкомасштабним наданням російського громадянства громадянам цих територій. "(ЄП) наголошує, що російські посадовці, дії або бездіяльність яких призвели до військових злочинів в Україні або призвели до їх вчинення, мають постати перед міжнародним кримінальним правосуддям", - йдеться у резолюції.

ЄП також знову заявив про підтримку міжнародного розслідування обставин трагічної катастрофи рейсу MH17 Малазійських авіаліній, яка може бути воєнним злочином, і повторив заклик притягнути винних до відповідальності.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Данія збільшить військову підтримку України ще на 4,4 млрд данських крон у 2024 році

Українська авіація завдала за добу ударів по 8 місцях скупчення окупантів

Оборонний пакет США потрібно направити в Україну якнайшвидше - розмова Зеленського з американськими партійними лідерами

Окупанти за добу завдали чотири ракетних і 50 авіаударів по Україні, обстріляли понад 110 населених пунктів

ЗС України відбили 82 атаки окупантів за добу на семи напрямках

Кількість постраждалих унаслідок ворожого удару по Балаклії зросла до 10

До Ради надійшла заява Сольського про відставку з посади міністра агрополітики - Стефанчук

Окупанти завдали удару по вокзалу Балаклії, постраждали 7 мирних жителів - ОВА

Зеленський про закриття неба над Україною західними партнерами: Питання не "чому", а "коли"

Кількість загиблих унаслідок ворожого удару по селищу Удачному на Донеччині зросла до 3, поранені 4 - ОВА

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА