07:06 30.04.2021

АМКУ оштрафував учасників ринку енерговугілля майже на 776 млн грн за синхронне підвищення цін у 2016-2019 роках

2 хв читати
АМКУ оштрафував учасників ринку енерговугілля майже на 776 млн грн за синхронне підвищення цін у 2016-2019 роках

Антимонопольний комітет України (АМКУ) прийняв рішення накласти штраф загалом на 775,48 млн грн на низку учасників ринку енергетичного вугілля за синхронне підвищення цін протягом 2016-2019 років, повідомив комітет у четвер увечері.

АМКУ прийняв рішення накласти штрафи на ДП "Держвуглепостач", ТОВ "ДТЕК Трейдинг", АТ "ДТЕК Дніпроенерго", АТ "ДТЕК "Західенерго", ТОВ "ДТЕК "Східенерго", ПАТ "Центренерго", ПрАТ "Черкаське хімволокно" в розмірі 775 483 270 грн, йдеться в повідомленні комітету на сайті.

Згідно з ним, найбільший розмір штрафу накладено на "Центренерго" - 205,84 млн грн. "ДТЕК Західенерго" оштрафовано на 172,97 млн, "ДТЕК Трейдинг" - 163,44 млн грн, "ДТЕК Дніпроенерго" - 125,47 млн грн, "ДТЕК Східенерго" - 91,05 млн грн, "Черкаське хімволокно" - 14,42 млн грн, "Держвуглепостач" - 2,29 млн грн,

Також Комітет визнав порушення в діях Міненерговугілля, що полягає в створенні учасникам ринку умов для антиконкурентних узгоджених дій.

Свої рішення АМКУ аргументував результатами проведеного розслідування, яким було встановлено, що міністерство, як випливає з протоколів нарад, рекомендувало держпідприємствам підвищити граничний рівень ціни однієї вугільної продукції для потреб ТЕС і ТЕЦ до відповідного рівня.

При цьому АМКУ зазначив, що в нарадах брали участь постачальники понад 80% усього енерговугілля для теплової генерації і її представники, які споживають понад 95% цього ресурсу, використовуваного для потреб цієї галузі.

Згідно з повідомленням, учасники цих нарад, як державні, так і приватні компанії, в результаті здійснювали купівлю-продаж енергетичного вугілля за базовим цінами, наближеними до граничних цін, встановлених на нарадах у міністерстві.

Зокрема, зазначається, що динаміка зміни ціни у постачальників вугілля "ДТЕК Трейдинг" і "Держвуглепостач" відповідає динаміці зміни граничної ціни Міненерговугілля.

"При цьому на ринку енерговугілля були відсутні об'єктивні причини для одночасної і рівномірної зміни його ціни", - наголосив комітет.

Крім того, згідно з аналізом середньозважених базових цін, проведеним АМКУ, споживачі енерговугілля в період з серпня 2016 до червня 2019 років купували його за базовими цінами, близькими до встановлених міністерством.

"Це свідчить про схожі дії, які є порушенням, передбаченим законом про захист економічної конкуренції", - резюмував АМКУ.

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

"ЖК "Воздвиженка" попросило владу втрутитися в ситуацію з АРМА щодо заміни управителя заарештованими активами

Мішель: лідери ЄС розуміють важливість поставити Україні більше боєприпасів і засобів ППО

Канада надасть Україні додатковий пакет підтримки у 2024 році - посол

Зеленський не виключає російських атак на українські АЕС і просить у членів Євроради засоби ППО

Законопроєкт, оприлюднений конгресменами, передбачає понад $60 млрд допомоги Україні та регіональним партнерам - посол

Україна може перемогти у війні, але потрібна прогнозована ритмічна підтримка - глава Мінфіну на круглому столі СБ і МВФ

Лідери ЄС заявляють про необхідність терміново поставити Україні засоби ППО - висновки Ради

Україні потрібен ефективний фінансовий щит - Зеленський у Світовому Банку

Єрмак переконаний, що у списку Time мають бути герої, які загинули за Україну і свободу

Зеленський виступив на засіданні Євроради та міністерській конференції Світового Банку

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА