19:35 30.04.2021

Італійська Avio S.p.A купує 10 додаткових українських двигунів для європейської ракети-носія Vega за EUR6 млн

2 хв читати
Італійська Avio S.p.A купує 10 додаткових українських двигунів для європейської ракети-носія Vega за EUR6 млн

Конструкторське бюро "Південне", ВО "Південний машинобудівний завод ім. О. М. Макарова" (Дніпро) та італійська Avio S.p.A досягли домовленості про додаткове постачання десяти двигунів українського виробництва для ракети-носія Vega на загальну суму майже EUR6 млн, повідомляє прес-служба Міністерства закордонних справ України.

Згідно з його прес-релізом у п'ятницю, італійська сторона підтвердила готовність до розширення співпраці 28 квітня.

"Розширення участі в європейській програмі Vega свідчить про надійність та конкурентність інженерних розробок української ракетно-космічної галузі. (...) Супроводження таких контрактів входить до топ-пріоритетів МЗС, і зусилля українських дипломатів в Італії відіграли важливу роль у досягненні цієї домовленості", - наводить прес-служба слова міністра Дмитра Кулеби.

За словами головного економіста ДП "ВО "Південмаш" Дмитра Нікона, чинний контракт містить опцію, що передбачає виготовлення додаткових десяти установок.

"Дякуємо українським дипломатам, які тримали справу під контролем, неодноразово контактували як з керівництвом компанії, так і з представниками Італійського космічного агентства, що привело до позитивного результату", - сказав він.

Головний конструктор КБ рідинних ракетних двигунів КБ "Південне" Олександр Прокопчук наголосив, що співпраця з Avio S.p.A. - наочний приклад інтеграції української ракетно-космічної промисловості у європейські космічні програми.

У прес-релізі нагадується, що чинний контракт на постачання 11 блоків маршового двигуна (БМД) розрахований до 2023 року. Сім блоків за ним уже поставлено, один буде відвантажено замовнику найближчим часом, ще три - у процесі виробництва.

Цю інформацію підтвердив також керівник української частини Українсько-італійської ради з економічного, промислового та фінансового співробітництва, міністр внутрішніх справ України Арсен Аваков. "У межах роботи Українсько-італійської ради з економічного, промислового та фінансового співробітництва італійська компанія Avio S.p.A. додатково придбає 10 двигунів виробництва українського ВО ПМЗ ім. Макарова для європейської ракети-носія Vega на суму майже EUR6 млн", - написав Аваков у своєму мікроблозі у Twitter у п'ятницю.

Він також подякував главі італійського зовнішньополітичного відомства Луїджі Ді Майо за плідну співпрацю.

Ракета-носій легкого класу Vega є спільним проектом Європейського космічного агентства та Італійського космічного агентства. КБ "Південне" та ВО "Південмаш" співпрацюють з італійською Avio S.p.A. за програмою Vega з 2004 року, за цей час виготовлено і поставлено понад 20 блоків маршового двигуна, останні з яких - на початку 2021 року.

Особливістю БМД є можливість багаторазового запуску під час польоту (до 5 включень), завдяки чому забезпечується розведення супутників на різні орбіти. Італія є однією з країн-засновниць Європейського космічного агентства і входить до числа трьох основних контрибуторів разом із Німеччиною та Францією.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА