20:05 30.04.2021

Дружина викраденого в Молдові екс-судді Чауса звернулася до Зеленського з проханням втрутитися в пошуки її чоловіка

3 хв читати
Дружина викраденого в Молдові екс-судді Чауса звернулася до Зеленського з проханням втрутитися в пошуки її чоловіка

Світлана Чаус - дружина українського екс-судді Миколи Чауса, викраденого на території Молдови на початку квітня, звернулася з офіційною заявою до президента України Володимира Зеленського з проханням втрутитися в пошуки її чоловіка, повідомляє видання hromadske в п'ятницю.

Зазначено, що інформацію про подання заяви виданню повідомила сама Світлана, а також передала журналістам копію поданого документа.

"Мій чоловік не мав наміру ухилятися від правосуддя. Він очікував рішення, аби відповідно до процедури повернутися в Україну та захищати себе від незаконного переслідування з боку працівників НАБУ", - наводить hromadske слова Чаус із заяви.

Зазначено, що в разі ігнорування президентом поданої заяви дружина екс-судді Чауса планує звертатися в міжнародні інстанції.

"Якщо ж спецслужби й надалі незаконно утримуватимуть мого чоловіка, ми продовжуватимемо звертатися до всіх лідерів європейських і світових держав. Сім'я та адвокати вживатимуть усіх необхідних заходів, щоб повернути Миколу Чауса живим", - заявила жінка.

Повідомляється також, що, за словами адвоката викраденого судді Чауса Олександра Вишневого, українські правоохоронці досі не відкрили кримінального провадження за фактом викрадення українського екс-судді на території Молдови.

Як повідомлялося, скандально відомого українського екс-суддю Миколу Чауса викрали невідомі в центрі Кишинева на початку квітня.

Пізніше міністр внутрішніх справ Молдови Павел Войку заявив, що поліція вживає усіх заходів для розшуку та затримання причетних до викрадення українського судді.

Низка молдовських ЗМІ пише, що викраденого суддю Чауса відвезли до Румунії. В українських же ЗМІ з'явилися версії, що Чауса викрали співробітники ГУР для того, щоб дискредитувати свідка у справі "вагнергейт".

Парламент Молдови створив комісію з розслідування обставин імовірного викрадення Чауса.

У свою чергу комітет Верховної Ради з питань національної безпеки, оборони та розвідки викликав на засідання міністра закордонних справ Дмитра Кулебу і керівника Служби зовнішньої розвідки Валерія Кондратюка для надання пояснень щодо викрадення Чауса.

Чаус - колишній суддя Дніпровського райсуду Києва. 9 серпня 2016 року в Україні його впіймали на хабарі в $150 тис. За даними української преси, він обіцяв ухвалити "потрібне рішення" у справі про торгівлю наркотиками.

Отримані гроші суддя закопував на своєму городі в літрових банках.

Заарештувати Чауса відразу не змогли - не було дозволу Верховної Ради. Доки отримували дозвіл, суддя втік із країни. Він прилетів до Кишинева приватним літаком нелегально, а наприкінці 2016 р. здався поліції. У Молдові Чаус подав заяву про надання йому політичного притулку.

Президент відхилив його прохання, після чого адвокати Чауса намагалися оскаржити рішення в судах. Розгляд тривав понад два роки.

У середині березня 2021 року колегія цивільних, комерційних і адміністративних спорів Вищої судової палати відмовила Чаусу в наданні політичного притулку в Молдові. Рішення є остаточним та оскарженню не підлягає.

В Україні йому загрожує позбавлення волі терміном від 8 до 12 років.

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Серед постраждалих у ДТП за участю голови Броварської РДА: 32-річна мати з донькою 2,5 років

РФ атакує Україну ракетами, зокрема "Кинджалами", підвищений рівень загрози ударів у кількох областях

НБУ перерахував до держбюджету 38,64 млрд грн прибутку за 2023 р.

Бельгія прискорює постачання F-16, можливо, перші винищувачі передадуть Україні до кінця 2024 року

Іспанія надасть Україні ракети для Patriot, снаряди, готує до передачі танки Leopard

Міноборони Данії: Підготовка українських пілотів просувається, мета – передати Україні перші літаки F-16 влітку

Канада виділить ще 13 мільйонів канадських доларів на чеську ініціативу щодо закупівлі снарядів для України

Посольство України в Словаччині передасть ДСНС чотири підводні дрони для гуманітарного розмінування

Глава Пентагону про Patriot для України: Ми продовжуємо працювати над цим питанням дуже серйозно

Окупанти обстріляли ферму на Харківщині, постраждав мирний житель

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА