12:57 01.05.2021

Киргизстан і Таджикистан створять комісію з ревізії усієї військової техніки вздовж периметру кордону

2 хв читати
Киргизстан і Таджикистан створять комісію з ревізії усієї військової техніки вздовж периметру кордону

Президент Киргизстану Садир Жапаров і президент Таджикистану Емомалі Рахмон під час телефонної розмови в суботу висловили упевненість у якнайшвидшому врегулюванні ситуації на кордоні, повідомляє прес-служба киргизького лідера.

"Глави держав відзначили відданість усім раніше досягнутим домовленостям і взаємоповазі територій і кордонів країн. Також президенти висловили упевненість у якнайшвидшому врегулюванні ситуації, що склалася на кордоні", - йдеться в повідомленні.

Під час телефонної розмови глави Киргизстану і Таджикистану ще раз підтвердили, що всю військову техніку буде відведено від прикордонних районів з обох сторін, зазначили в прес-службі

Окрім цього, лідери двох країн домовилися створити спільну комісію Киргизстану і Таджикистану з ревізії усієї військової техніки вздовж периметру киргизько-таджицького кордону.

"Сторони наголосили, що наразі міжурядові комісії двох країн спільно працюють над вирішенням усіх наявних питань. Глави держави наголосили на важливості недопущення провокацій, що впливає на стабілізацію ситуації в прикордонних районах", - зазначили в прес-службі.

Напередодні лідери двох держав також провели телефонну розмову, в якій обговорили заходи з якнайшвидшої деескалації ситуації на кордоні.

Киргизько-таджицька ділянка держкордону періодично стає зоною конфліктів між місцевим населенням або прикордонниками двох країн. Головна причина - неделімітовані ділянки, на яких неможливо визначити, де пролягає кордон між державами. За даними Державного комітету з національної безпеки Киргизстану, спільний кордон із Таджикистаном становить 972 км, із них погоджено 519 км, непогодженими залишаються 375 км.

28 квітня сталася сутичка між прикордонниками на киргизько-таджицькому кордоні через установлення відеокамер таджицькою стороною на території ділянки "Головний вододіл". Прикордонний загін Киргизстану висунув вимогу призупинити роботу зі встановлення відеокамер. Сторони не дійшли згоди, близько 150 людей почали закидати одне одного каменями.

29 квітня киргизькі та таджицькі сили вступили у збройний конфлікт, звинувативши одні одних в ескалації ситуації.

За останніми даними, з киргизького боку 166 людей постраждали, 33 загинули. 1-2 травня в Киргизії оголошено днями національної жалоби. Жертвами конфлікту з боку Таджикистану стали від восьми до десяти громадян, понад 90 поранені, повідомили місцеві ЗМІ. Офіційних даних від Душанбе поки що немає.

Увечері в четвер сторони домовилися про припинення вогню, однак протягом п'ятниці в прикордонних районах виникали локальні перестрілки. Ніч на суботу в зоні конфлікту минула спокійно, проте вранці в суботу з киргизького боку знову почали надходити повідомлення про інциденти.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Окупанти вдарили по Харкову, пошкоджено нежитлову цивільну інфраструктуру

Серед постраждалих у ДТП за участю голови Броварської РДА: 32-річна мати з донькою 2,5 років

РФ атакує Україну ракетами, зокрема "Кинджалами", підвищений рівень загрози ударів у кількох областях

НБУ перерахував до держбюджету 38,64 млрд грн прибутку за 2023 р.

Бельгія прискорює постачання F-16, можливо, перші винищувачі передадуть Україні до кінця 2024 року

Іспанія надасть Україні ракети для Patriot, снаряди, готує до передачі танки Leopard

Міноборони Данії: Підготовка українських пілотів просувається, мета – передати Україні перші літаки F-16 влітку

Канада виділить ще 13 мільйонів канадських доларів на чеську ініціативу щодо закупівлі снарядів для України

Посольство України в Словаччині передасть ДСНС чотири підводні дрони для гуманітарного розмінування

Глава Пентагону про Patriot для України: Ми продовжуємо працювати над цим питанням дуже серйозно

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА