14:20 03.05.2021

Президенти України, Польщі, Латвії, Литви та Естонії підписали декларацію про співпрацю та демократичні устремління держав

2 хв читати
Президенти України, Польщі, Латвії, Литви та Естонії підписали декларацію про співпрацю та демократичні устремління держав

Президент України Володимир Зеленський спільно з президентами Польщі, Литви, Латвії та Естонії підписав декларацію про співпрацю між державами та підтримку фундаментальних принципів демократії, повідомляє прес-служба президента.

"З розумінням і підтримкою ставимося до устремлінь усіх націй регіону, з якими наші народи поєднує спільна історична доля і які сьогодні прагнуть, як і ми, користуватися благами свободи й демократії, відважно вимагаючи поваги до своїх прав. Вважаємо, що для всіх нас солідарність народів, особливо в умовах сучасних загроз для нашої спільної безпеки, є одним з наріжних каменів миру, стабільності, розвитку, добробуту та стійкості", - йдеться у спільній декларації президентів, опублікованій на сайті глави Української держави.

Як зазначено в декларації, Україна, Польща, Литва, Латвія та Естонія "прихильні продовженню діалогу та співпраці".

"Згадуючи досвід минулого, пишаючись досягненнями нашої теперішньої співпраці в регіоні, усвідомлюючи виклики, з надією дивимося в майбутнє. Висловлюємо переконання, що успіх нашої спільної спадщини та спільного дому, корінням яких є європейська цивілізація, вимагає, щоб Європа, як і дім, будувалася на фундаментальних цінностях і принципах. До них, без сумніву, належать: свобода, суверенітет, територіальна цілісність, демократія, верховенство права, рівність та солідарність", - йдеться в документі.

Також у декларації наголошується, що "Європа, що об’єднується, повинна бути відкритою для всіх країн і народів, які поділяють такі цінності".

Як зазначено в декларації "президенти Польщі, Естонської Республіки, України, Латвійської Республіки та Литовської Республіки, зустрічаються 3 травня у Варшаві, щоб спільно відзначити 230-ту річницю прийняття Конституції".

"Прийняття у 1791 році цього важливого акта, що регулював правову систему Речі Посполитої, мало історичне значення, оскільки це був перший на нашому континенті та другий у світі сучасний Основний закон держави", - йдеться в декларації.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА