20:41 04.05.2021

Президент Афганістану закликав США виконати зобов'язання в сфері фінансування афганських сил безпеки

3 хв читати
Президент Афганістану закликав США виконати зобов'язання в сфері фінансування афганських сил безпеки

Президент Афганістану Ашраф Гані на тлі початку виведення військ США з країни заявив про необхідність у нинішніх обставинах повною мірою фінансувати Національні сили безпеки і оборони Афганістану (ANDSF).

"Вкрай важливо, щоб США і НАТО виконали свої зобов'язання з фінансування ANDSF. Можливо, це єдиний найбільш важливий внесок, який міжнародна спільнота може зробити для успішного переходу до миру в Афганістані", - йдеться в статті президента, опублікованій журналом Foreign Affairs.

Він продовжив, що ще одним предметом для занепокоєння в умовах виведення американських та інших іноземних сил залишається передання повноважень з командування і управління силами безпеки з метою не позбавити їх керівництва у найвідповідальніший момент.

Гані охарактеризував відхід американців як "поворотний пункт" для Афганістану і сусідніх з ним країн, причому афганський уряд "поважає це рішення". Однак, попередив президент, виведення сил США стало "моментом і можливостей, і ризику" для жителів Афганістану, руху "Талібан", і регіону в цілому.

Президент запевнив у готовності продовжувати переговори з талібами, але одночасно з цим, Гані нагадав про зміцнення за останні роки боєготовності ANDSF і їх здатності захищати країну.

Президент зазначив, що через виведення контингенту США перед талібами і "їх покровителями в Пакистані" постало питання, як діяти далі. На думку Гані, відмова талібів від переговорів призведе до їх загибелі, а ANDSF дадуть відсіч бойовикам. Що стосується Пакистану, то за словами президента, "для Пакистану ще не пізно виступити партнером і зацікавленою особою в упорядкованому мирному процесі".

Гані також висловив стурбованість, що таліби можуть зробити невірний висновок з нинішніх подій, вважаючи їх своєю перемогою над НАТО і США, і таким чином, продовжити збройну боротьбу і не проявляти будь-якого інтересу до політичної угоди з Кабулом.

Тим часом, стало відомо, що бійці збройних сил Афганістану у вівторок ведуть інтенсивні бої проти заколотників з угруповання "Талібан" у південній провінції Гільменд. Таліби в понеділок почали наступ поблизу адміністративного центру Гильменда - міста Лашкаргах.

Повідомлення про ці бойові зіткнення надходять на тлі виведення сил НАТО з Афганістану, що розпочалося минулого тижня У Пентагоні в понеділок заявили, що за вихідні серйозних атак на військових альянсу не було. Передбачається, що контингент НАТО покине Афганістан до 11 вересня 2021 року.

При цьому спостерігачі зазначають, що у талібів, ймовірно, будуть шанси так чи інакше повернутися до влади. Вважається, що вони здатні зробити це мирно, уклавши політичну угоду з Кабулом. Другий варіант - захоплення талібами влади силою. Багато західних ЗМІ зазначають, що в останні місяці і навіть роки таліби поширювали фактичний контроль над все новими територіями в Афганістані. Вважається, що таліби, як і раніше, представляють серйозну військову загрозу для нинішніх афганської влади.

Держсекретар США Ентоні Блінкен раніше заявив телеканалу CBS, що не виключає можливості приходу до влади в Афганістані представників талібів після виведення з країни іноземних військ.

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Поки що немає жодного підтвердження, що РФ насправді має намір завдати ударів по лікарнях у Києві - військова адміністрація

На Набережному шосе в Києві 27 квітня короткочасно обмежать рух транспорту - КМДА

Окупанти вивели на бойове чергування в Чорне море два носії "Калібрів" - Сили оборони півдня

Інформатора воєнної розвідки РФ, який шпигував за артилерією ЗСУ, засуджено до 11 років в'язниці

Кабмін України затвердив порядок призначення та виплат допомоги дітям із ВІЛ

Зеленський із дружиною у Славутичі вшанували пам'ять ліквідаторів катастрофи на ЧАЕС

У Золотій Балці Херсонської області двоє постраждалих від атаки російського дрона - обладміністрація

Іспанія та Греція відмовилися передати Україні системи ППО - ЗМІ

Зеленський закликав на засіданні "Рамштайн" надати Україні далекобійну зброю, ППО та артилерію

Літаки F-16 почнуть прибувати в Україну цього року разом із навченими пілотами та обслуговуючим персоналом - глава Пентагону

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА