07:46 06.05.2021

Прототип космічного корабля Starship компанії SpaceX після суборбітального польоту вперше здійснив успішну посадку

2 хв читати
Прототип космічного корабля Starship компанії SpaceX після суборбітального польоту вперше здійснив успішну посадку

Прототип американського пілотованого космічного корабля Starship, що розробляється для місій на Місяць і Марс, в ході випробувального пуску в четвер зробив суборбітальний політ і першу успішну посадку, повідомила компанія-розробник SpaceX.

Запуск Starship SN15 був здійснений з полігону компанії в Бока-Чіка на південному сході штату Техас.

У рамках випробування корабель вийшов на висоту 10 км із наступним відключенням двигунів, аеродинамічним гальмуванням, повторним запуском двигунів для повернення в вертикальне положення і м'якою посадкою на стартовий майданчик. Весь політ тривав шість з половиною хвилин.

"Корабель здійснив успішну м'яку посадку", - повідомили в компанії.

Засновник компанії SpaceX Ілон Маск у своєму Тwitter також повідомив, що "посадка пройшла штатно".

Корабель повторив програму випробування прототипів Starship SN8 і SN9, які після суборбітального польоту розбилися при посадці, а також SN10, який вибухнув через сім хвилин після успішної посадки через отримані при цьому пошкодження.

Під час останнього випробування, яке відбулося 30 березня, прототип корабля SN11 після суборбітального польоту вибухнув за хвилину до вертикальної посадки. За словами Маска, причиною став "витік метану, який призвів до спалаху двигуна номер два і підсмажила частину авіоніки".

Наприкінці квітня Маск повідомив, що на прототипі SN15 порівняно з попередніми версіями проведені "сотні конструктивних удосконалень".

Starship об'єднує в собі дві функції - другого ступеня, використовуваного для досягнення орбітальної швидкості при запуску із Землі, і багаторазового космічного апарату, здатного злітати, виконувати політ у космічному просторі і здійснювати керовану посадку на Землю, Місяць або Марс.

У майбутньому, цей корабель багаторазового використання планується застосовувати для виконання далеких космічних місій надважкою ракетою-носієм Super Heavy, оснащеною 28 потужними двигунами Raptor, здатною виводити на низьку навколоземну орбіту до 150 тонн корисного навантаження.

Вона також стане багаторазової системою, яка використовується як прискорювач лише для зльоту з Землі.

Наразі SpaceX готує перший запуск прототипу носія Super Heavy, який, за оцінкою засновника компанії Ілона Маска, повинен здійснити випробувальний запуск у найближчі кілька місяців. У SpaceX розраховують провести повноцінний орбітальний запуск Starship з носієм у безпілотному режимі вже цього року.

У пілотованому варіанті корабель Starship зможе брати на борт до 100 людей.

На початку грудня минулого року Маск заявив, що його ракета зможе висадити людей на Марс вже у 2026 році.

Перше випробування прототипу багаторазового корабля Starship, який піднімався на висоту 150 м, було проведено 3 вересня 2020 року.

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА