07:57 06.05.2021

Венеціанська комісія оприлюднила терміновий висновок щодо законопроекту про ВРП

3 хв читати
Венеціанська комісія оприлюднила терміновий висновок щодо законопроекту про ВРП

Венеціанська комісія оприлюднила терміновий висновок на президентський законопроект №5068 щодо конкурсного відбору та перевірок на добропорядність членів Вищої ради правосуддя (ВРП).

Прес-реліз висновків Венеціанської комісії оприлюднено в середу ввечері.

Експерти Комісії зазначили, що міжнародні експерти повинні бути наділені вирішальною роллю в процесі відбору майбутніх членів ВРП і перевірки на добропорядність чинного складу.

Наголошується, що законопроект №5068, поданий президентом України Володимиром Зеленським у лютому поточного року на виконання угоди з МВФ, передбачає створення Етичної ради, трьох членів якої має номінувати Рада суддів України, а ще трьох - міжнародні та іноземні організації, які надають Україні допомогу у судовій реформі і боротьбі з корупцією.

"Завдання Етичної ради - попередній відбір кандидатів у ВРП і перевірка на добропорядність чинного складу органу. Раніше громадськість критикувала цей проект, оскільки він не забезпечував головного - вирішальної участі міжнародних експертів у процесі оновлення ВРП. Її представники висловлювали думку, що делеговані судді не дадуть голосів за призначення в ВРП незалежних і чесних фахівців, тому сумнівний склад органу залишиться незмінним", - зазначається у висновку Комісії.

Також наголошується, що саме незалежні експерти, номіновані міжнародними партнерами України, а не судді, повинні мати визначальний вплив на рішення щодо Етичної ради.

"Рішення повинні прийматися більшістю голосів, при цьому, підтримка як мінімум двох міжнародних експертів є обов'язковою. Також, у випадках, коли голоси будуть розподілятися три на три, перевага повинна бути за тією позицією, яку підтримують щонайменше два міжнародних експерти", - уточнили у Венеціанській комісії.

"Така позиція Венеціанської комісії, яка зазвичай відстоює ідею суддівського самоврядування, є реакцією на численні факти негідної поведінки представників судової влади України. Тільки в березні з'їзд суддів обрав чотирьох нових членів Вищої ради правосуддя без будь-яких конкурсів або перевірок на доброчесність. Троє з чотирьох обраних були включені до так званого списку заздалегідь узгоджених кандидатів, про що стало відомо напередодні суддівського голосування. Це ще раз показало залежність українських суддів і нездатність до чесного самоврядування", - коментує експерт "Центру протидії корупції" Галина Чижик.

Як повідомлялося, 17 лютого Зеленський подав до Верховної Ради законопроект №5068 "Про внесення змін до деяких законів України про порядок обрання (призначення) на посади членів Вищої ради правосуддя (ВРП) і діяльність дисциплінарних інспекторів Вищої ради правосуддя", який передбачає створення Етичної ради з профоцінюванння і доброчесності членів ВРП, а також Служби дисциплінарних інспекторів.

У пояснювальній записці до документа, зокрема, зазначено, що його метою є вдосконалення порядку обрання членів ВРП, забезпечення відповідності кандидатів на посаду члена ради критеріям професійної етики і доброчесності, підвищення довіри суспільства до судової влади.

Зазначені законопроекти входять до числа проектів законів Зеленського, пов'язаних з реформуванням судової системи України. До нього також входить законопроект, яким планується скоротити повноваження Окружного адміністративного суду Києва (ОАСК

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА