17:59 06.05.2021

Зеленський підписав закон, що зрівнює права батьків і матерів в отриманні відпустки для догляду за дитиною

2 хв читати
Зеленський підписав закон, що зрівнює права батьків і матерів в отриманні відпустки для догляду за дитиною

Президент України Володимир Зеленський підписав закон, що забезпечує рівні можливості для чоловіка та жінки в питанні поєднання роботи з сімейними обов'язками, повідомляє прес-служба президента.

Відповідний закон №1401-IX "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо забезпечення рівних можливостей матері та батька в догляді за дитиною", який Верховна Рада ухвалила 15 квітня 2021 року, опубліковано на сайті глави держави.

Як повідомляється, "цей закон дасть змогу створити передумови для посилення ролі батька у вихованні дітей та розвитку відповідального батьківства в Україні".

Зокрема, документ усуває законодавчі прогалини, що обмежують право батька на відпустку для догляду за дитиною.

Закон передбачає введення нової одноразової відпустки при народженні дитини тривалістю до 14 календарних днів, що оплачується коштом роботодавця.

Така відпустка надаватиметься комусь одному: чоловіку, дружина якого народила дитину; батькові дитини, якщо він не одружений з матір’ю дитини, але проживає спільно; бабусі або діду, або іншому повнолітньому родичеві дитини, який фактично доглядає за нею.

Закон також визначає відпустку для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку, як рівне право кожного батька.

Також встановлено право працівників обох статей, які мають дітей або повнолітню дитину з інвалідністю з дитинства підгрупи "А" I групи, на додаткову відпустку.

Раніше така відпустка батьку дитини, бабусі, дідусеві або іншим родичам, які фактично доглядають за дитиною, надавалася на підставі довідки з місця роботи або навчання матері про те, що вона вийшла на роботу до завершення терміну її декрету.

"Таким чином закріпився дискримінаційний підхід, за яким право батька чи інших родичів на відпустку для догляду за дитиною було похідним від права матері, тобто лише мати могла делегувати право на декрет іншим", - повідомляється на сайті глави держави.

З огляду на це, "коли мати дитини є, наприклад, самозайнятою особою або ФОПом, батько теж не міг скористатися відпусткою для догляду за дитиною".

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА