11:34 08.05.2021

СБУ знешкодила мережу інтернет-агітаторів та "ботоферму", які планували дестабілізувати ситуацію в Одесі

2 хв читати
СБУ знешкодила мережу інтернет-агітаторів та "ботоферму", які планували дестабілізувати ситуацію в Одесі

Служба безпеки України розкрила та припинила діяльність мережі інтернет-агітаторів та "ботоферми" в Одесі, які поширювали фейкову інформацію, спрямовану на розпалювання міжнаціональної ворожнечі та пропаганду сепаратизму.

"Оперативники спецслужби встановили, що п’ятеро мешканців Одеси виконували замовлення кураторів на зйомку, публікацію та поширення неправдивої інформації про ситуацію в Україні. Планувалося, що сюжети будуть висвітлюватися, зокрема, у російських ЗМІ. У такий спосіб зловмисники хотіли створити "потрібну інформаційну картинку" напередодні та під час травневих свят", - повідомляє прес-центр СБУ.

Зловмисники розповсюджували через соцмережі матеріали із закликами до порушення територіальної цілісності та конституційного ладу України, а також розпалювали міжнаціональну ворожнечу. За задумом агітаторів, інформаційні матеріали мали створити підстави для дестабілізації суспільно-політичної обстановки в регіоні на початку травня.

Під час обшуків за місцем проживання зловмисників правоохоронці виявили друковані видання, символіку з пропагандою тоталітарного режиму, а також іншу заборонену законодавством продукцію. За версією слідства, зловмисники планували поширювати це під час масових травневих заходів.

"Також оперативники СБУ заблокували в Одесі роботу "ботоферми". Вона використовувалася для поширення в інформаційному просторі антиукраїнських та інших протиправних закликів. Під час проведення обшуку правоохоронці виявили та вилучили комп’ютерну техніку зі встановленим спеціалізованим програмним забезпеченням, а також телекомунікаційне обладнання", - зазначено в повідомленні.

За фактом було розпочато кримінальне провадження за ч. 2 ст. 110 (посягання на територіальну цілісність і недоторканність України) Кримінального кодексу України. Проводяться слідчі дії. За їхніми результатами ухвалюватимуть відповідні процесуальні рішення.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА