13:17 08.05.2021

Мішель та Макрон не вважають пріоритетом на цьому етапі питання про патенти на антиковідні вакцини

2 хв читати
Мішель та Макрон не вважають пріоритетом на цьому етапі питання про патенти на антиковідні вакцини

Євросоюз - єдиний, хто потужно експортує вакцини, він ініціював та підтримує глобальний механізм щодо забезпечення доступності вакцин проти COVID-19 - COVAX, і проблема інтелектуальної власності, яка порушується, цьому не заважає, заявив голова Європейської ради Шарль Мішель.

"Що стосується інтелектуальної власності, ми не вважаємо, що в короткостроковій перспективі це (виключення з правила про захист інтелектуальної власності для вакцин проти COVID-19 - ІФ) могло б бути чудодійним рішенням. І ми вважаємо, що варто бути готовими до дебатів за цією темою, щойно конкретні пропозиції будуть викладені на стіл", - сказав Мішель журналістам у суботу перед початком роботи неформального саміту ЄС у Порту.

"Ми також вважаємо, що маємо закликати всіх наших партнерів полегшити експорт, щоб забезпечити якнайбільше доз всюди у світі", - додав голова Євроради.

У свою чергу президент Франції Еммануель Макрон назвав дискусію навколо патентів на вакцини проти COVID-19 "помилковими дебатами". На його думку, в цьому випадку "віз запрягають попереду вола".

"На сьогодні у світі немає хоча б одного заводу, який не може виробляти дози для бідних країн через патенти. Неправда, що сьогоднішній пріоритет - це патенти. Пріоритет - це виробництво", - сказав Макрон перед початком наради європейських лідерів.

Він зазначив, що в ЄС експортують майже половину виробництва вакцин. Тоді як у США і Великій Британії 100% вироблених вакцин використовуються на власному ринку. Це перше, за його словами, що блокує експорт. "Насамперед потрібно, щоб англосакси припинили забороняти експорт", - пояснив французький президент.

Інший "важіль" збільшення експорту він вбачає у тому, щоб перепрофілювати, як це вже робиться в Європі, підприємства під виробництво вакцин. І в цьому ключове питання - передача технологій, наголосив Макрон.

На його думку, у довгостроковій перспективі у випадках, "коли інтелектуальна власність блокує, потрібно мати можливість її скасовувати, але в обмеженому масштабі". І дебати про це, вважає Макрон, треба розпочинати вже сьогодні, оскільки вони корисні.

Раніше повідомлялося про заяву генсека ООН Антоніу Гутерреша, який вважає правильним рішення США підтримати ідею про тимчасову відмову в світі від патентів на вакцини проти коронавірусу COVID-19.

В адміністрації США заявили, що підтримують ініціативу СОТ про тимчасову відмову від патентів на вакцини проти COVID-19. Передбачається, що такий крок може дати змогу наростити виробництво вакцин у світі. Однак, як зазначають західні ЗМІ, виробники медичних препаратів не виключають, що відмова від патентів не приведе до такого ефекту.

У Європейському Союзі ця ініціатива зустріта стримано, хоча глава Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн і заявила про готовність обговорювати цю тему.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА