12:36 09.05.2021

Депутати "Євросолідарності" разом із ветеранами та громадськими активістами відзначили "Першу хвилину миру"

2 хв читати
Депутати "Євросолідарності" разом із ветеранами та громадськими активістами відзначили "Першу хвилину миру"

Ветерани Другої світової війни та ветерани війни проти російської агресії, народні депутати України, депутати Київської міської ради, партійці "Європейської солідарності", волонтери, активісти громадської організації "Справа громад" вшанували пам'ять загиблих у Другій світовій під час традиційної акції "Перша хвилина миру".

Як повідомляється на сайті політсили в неділю, символічні маки пам'яті встановив і лідер партії, п'ятий президент України (2014-2019) Петро Порошенко.

Під час виступу він зазначив, що для радянського режиму перемога над нацизмом стала підставою оголосити Східну Європу зоною свого впливу, позбавити народи радянської імперії і їхніх сусідів права самим обирати власну долю. "Але неправда і неволя не можуть тривати вічно. Крах СРСР, який наближали визвольні рухи поневолених народів, наші українські борці за незалежність, дав новий шанс  на мир і свободу народам, і Україна цим шансом скористалася. Ми, українці, вірили і віримо, що зможемо жити у дружбі з усіма сусідами, і разом будувати нову об’єднану Європу – спільний дім вільних людей", - сказав Порошенко.

Він зазначив, що РФ не відмовилася від імперських амбіцій і більше семи років тому почала агресію проти України, яка триває вже довше, ніж Друга світова війна. Порошенко закликав вшанувати хвилиною мовчання пам'ять загиблих у Другій світовій війні та у війні, розв'язаній Росією.

"Путін каже "Можем повторить". А ми - відчуйте різницю, це два різних світи - "Ніколи знову". Саме під таким гаслом відзначаємо День пам'яті та примирення і День Перемоги у Другій світовій війні. Я і всі, хто тут, на цьому святому місці зібралися, бажаємо українцям миру", - сказав лідер "Євросолідарності".

Він зазначив, що український народ особливо гостро відчуває біль війни і надію на мирне життя. " Нашій землі випало стати головним полем бою тієї війни. Наші втрати були незліченними. В Україні немає жодної родини, яку б те вселенське лихо обійшло стороною. Велика біда постукала до кожної хати... не була винятком і наша сім'я ... Наш український внесок у Велику Перемогу визнаний усім світом", - нагадав Порошенко.

Він зазначив, що українці зберігають пам'ять про мільйони євреїв, загиблих унаслідок Голокосту, засуджують геноцид кримськотатарського народу і геноцид ромів.

"Незгасима людська пам'ять про колосальні багатомільйонні втрати Другої світової, про тисячі зруйнованих міст і десятки тисяч спалених сіл застерігає весь світ від повторення тієї страшної катастрофи", - резюмував Порошенко.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Україна і Польща погодили продовження діяльності Польського центру підтримки культури в Україні на 2024 рік

World Monuments Fund реалізує майже 20 проєктів, спрямованих на збереження архітектурної спадщини України

Зеленський звільнив Марка Шевченка з посади посла України в Молдові

Глави МЗС України та Індії провели в Нью-Делі двосторонні переговори та оглядове засідання міжурядової комісії

Карандєєв анонсував будівництво безпечного фондосховища для українських музейних цінностей

У низці областей України в п'ятницю очікуються грози

Наразі немає інформації про можливий перетин повітряного простору Молдови російськими ракетами під час атаки на Україну - ПС ЗСУ

Зеленський назвав пріоритети в роботі РНБО

На Хмельниччині внаслідок атаки РФ пошкоджено 6 приватних будинків і дитячий табір, без постраждалих

Затримки в допомозі США Україні збільшують загрозу оперативного успіху РФ - ISW

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА