12:55 10.05.2021

У зіткненнях з ізраїльською поліцією в Єрусалимі постраждали щонайменше 180 палестинців

2 хв читати
У зіткненнях з ізраїльською поліцією в Єрусалимі постраждали щонайменше 180 палестинців

Щонайменше 180 палестинців дістали поранень у понеділок унаслідок зіткнень в районі мечеті Аль-Акса на Храмовій горі в Єрусалимі, повідомляє агентство Associated Press (AP) з посиланням на палестинських медиків.

Зокрема, 80 осіб довелося госпіталізувати.

У поліції в свою чергу заявили, що за заворушеннями стояли екстремісти, і що сили правопорядку "не дозволять екстремістам завдати шкоди безпеці громадськості". У поліції зазначили, що протестувальники закидали камінням вартових правопорядку і місця біля Стіни Плачу, де збиралися молитися тисячі іудеїв.

За даними AP, поліція застосовувала проти протестувальників сльозогінний газ і світлошумові гранати: у соцмережах також з'явилися відеозаписи, на яких світлошумові гранати потрапляють всередину мечеті Аль-Акса.

AP зазначає, що поліція заборонила євреям відвідувати район Аль-Акси - третьої за важливістю святині ісламу - в понеділок, коли відзначається День Єрусалиму: він був проголошений на честь переходу під контроль Ізраїлю східної частини Єрусалиму після Шестиденної війни 1967 року. Цього року День Єрусалиму збігається зі священним для мусульман місяцем Рамадан.

Агентство нагадує, що заворушення в районі Старого міста Єрусалиму тривають вже кілька днів. Однак сплеск насильства відзначався в цьому районі і раніше - в Рамадан, коли поліція блокувала доступ до популярного місця, де мусульмани традиційно збиралися після денного посту.

Згодом ізраїльська поліція скасувала ці заходи. Однак потім хвилювання палестинців почалися знову на тлі рішення суду Ізраїлю про виселення кількох палестинських сімей з їхніх будинків в Шейх Джаррахе.

Тим часом прес-служба Армії оборони Ізраїлю повідомила в Твіттері, що в понеділок бойовики руху ХАМАС здійснили запуск трьох ракет по ізраїльській території. Також повідомлялося, що у відповідь на запуски повітряних куль з вибухівкою і ракетні запуски по ізраїльській території танки армії Ізраїлю відкривали вогонь по об'єктах ХАМАС.

Раніше радник президента США з нацбезпеки Джейк Салліван в телефонній розмові з ізраїльським колегою Меїром Бен-Шабатом висловив занепокоєння у зв'язку з ситуацією в Єрусалимі.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Росіяни обстрілюють Херсон із лівого берега

Україні потрібно більше снарядів і ППО - Умєров у розмові з главою Пентагону

У Білому домі вважають за необхідне розгляд питання про допомогу Ізраїлю та Україні в Палаті представників цього тижня

Стефанчук: Україна розраховує, що завдяки мандату комісара Ради Європи будуть захищені права українців, які постраждали внаслідок російської агресії

РНБО розгляне загрози безпеці у зв'язку з роботою онлайн-казино - Зеленський

Україна запросить скликання засідання Ради "Україна - НАТО" щодо захисту неба та постачання озброєння - Зеленський

Українська авіація завдала ударів по п’яти районах зосередження противника

Росіяни за добу завдали двох ракетних і 43 авіаційних ударів по території України

На лінії фронту за добу відбулося 50 бойових зіткнень

ПАРЄ закликала використати заморожені активи РФ для відновлення України

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА