13:07 10.05.2021

Більше половини українців знають точну дату аварії на Чорнобильській АЕС - соцопитування

2 хв читати
Більше половини українців знають точну дату аварії на Чорнобильській АЕС - соцопитування

52% українців знають точну дату аварії на Чорнобильській АЕС, більше третини населення України не змогли згадати рік, в якому сталася трагедія, свідчать результати всеукраїнського опитування громадської думки, проведеного Київським міжнародним інститутом соціології 13-15 квітня 2021 року.

За даними дослідження, більшість респондентів (69%) змогли згадати принаймні рік, в якому сталася аварія, а 52% знають точну дату.

Зазначається, що незважаючи на те, що опитування проводилося в дати, близькі до річниці аварії, більше третини населення України (31%) не змогли згадати рік аварії, майже половина населення (48%) на знають точну дату.

Порівняно з опитуванням, яке проводилося рік тому, частка українців, які змогли згадати точну дату аварії на ЧАЕС, зросла з 40% до 52%.

За даними опитування, рівень обізнаності щодо року аварії нижче серед молодшого покоління (тільки 51% респондентів змогли дати правильну відповідь) і приблизно однаковий у респондентів віком від 30 років. Українці віком 50-69 років (на момент аварії їм було від 15 до 34 років) краще знають точну дату.

Дещо більше чоловіків, ніж жінок знають хоча б рік, коли сталася трагедія - 73% серед чоловіків і 66% серед жінок, але рівень обізнаності щодо точної дати в розрізі статей майже не відрізняється.

Найбільше респондентів (36%) вважають, що причиною аварії були помилки керівництва та/або персоналу станції, 26% опитаних ймовірною причиною аварії називають поєднання недоліків будівництва і помилок персоналу. Приблизно однакова частка респондентів, які вважають, що до аварії призвели помилки, допущені під час проектування та/або будівництва станції (11%) і нещасний випадок (8%).

Соцопитування проводилося методом телефонних інтерв'ю з використанням комп'ютера (computer-assisted telephone interviews, CATI) на основі випадкової вибірки мобільних телефонних номерів. Був опитаний 2001 респондент, який проживає в усіх регіонах України (крім АР Крим; в Луганській і Донецькій областях опитування проводилося тільки на території, контрольованій українською владою).

Вибірка репрезентативна для дорослого населення (віком 18 років і старше) України.

Статистична похибка вибірки (з імовірністю 0,95 і з урахуванням дизайн-ефекту 1,1) не перевищує 2,4%.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА