14:45 11.05.2021

Зеленський закликає нардепів підтримати законопроект про посилення відповідальності за неправдиве декларування, що отримав позитивну оцінку Венеціанської комісії

2 хв читати
Зеленський закликає нардепів підтримати законопроект про посилення відповідальності за неправдиве декларування, що отримав позитивну оцінку Венеціанської комісії

Президент України Володимир Зеленський закликає народних депутатів підтримати ініційований ним законопроект щодо посилення відповідальності за неправдиве декларування (№4651), який раніше отримав позитивну експертну оцінку Європейської комісії "За демократію через право" (Венеціанська комісія).

"Венеціанська комісія схвально оцінила цю законодавчу ініціативу президента. Позитивний відгук отримали й інші нововведення у законопроекті. Зокрема, включення декларування недостовірної інформації до переліку корупційних правопорушень, а також уточнення переліку осіб, які можуть нести відповідальність за ці правопорушення, що дасть змогу забезпечити відповідальність для осіб, які вже не обіймають посад, проте, згідно із законом, подають декларації після припинення повноважень", - повідомляє Офіс президента України.

Зазначено, що також фахівці позитивно оцінили збільшення термінів давності за окремими правопорушеннями до трьох років унаслідок посилення покарання.

Крім того, експерти Венеціанської комісії зазначили, що є спосіб, як уможливити посилене покарання для осіб, які подали недостовірні декларації за 2020 рік. Вони наголосили, що принцип заборони зворотної дії закону в часі не перешкоджає законодавцю вимагати від службовців подати додаткову майнову декларацію відповідно до нових правил або підтвердити достовірність раніше поданої.

"Саме до таких декларацій можуть бути застосовані нові положення Кримінального кодексу", - йдеться в повідомленні.

В Офісі президента наголосили, що висока оцінка законопроекту від експертів Венеціанської комісії підтвердила необхідність його ухвалення.

Зокрема, Зеленський закликає народних депутатів об'єднатися навколо підтримки цього документа, щоб якнайшвидше повернути суворе покарання для порушників антикорупційного законодавства.

"Запит суспільства на очищення органів влади від корупціонерів є пріоритетним і мусить бути виконаний", - сказав Зеленський.

Як повідомлялося, в січні президент України Володимир Зеленський зареєстрував у парламенті законопроект про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення, Кримінального кодексу щодо вдосконалення відповідальності за декларування недостовірної інформації (№4651).

15 квітня Верховна Рада в першому читанні схвалила законопроект про позбавлення волі за недостовірне декларування.

Проект закону посилює відповідальність за подання недостовірної інформації в деклараціях, зокрема повертає покарання у вигляді позбавлення волі, яке було скасовано рішенням Конституційного Суду в жовтні 2020 року.

Згідно з президентським законопроектом, за умисне неправдиве декларування чиновника можуть покарати штрафом, громадськими роботами або обмеженням волі до двох років, якщо невідповідність із реальними доходами становитиме від 1,1 млн грн до 4,5 млн грн. Якщо невідповідність - понад 4,5 млн грн, правопорушнику також загрожуватиме позбавлення волі терміном до двох років.

За умисне неподання декларації законопроект передбачає, додатково до штрафів і громадських робіт, покарання у вигляді ув’язнення до двох років.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

У передмісті Херсона внаслідок обстрілу загинула жінка

У Херсонській області на Великдень і поминальні дні під час комендантської години заборонено проводити богослужіння

Українська авіація за добу завдала ударів по шести місцях скупчення окупантів та їхньому пункту управління - Генштаб ЗСУ

Командир "Азова" закликає США скасувати заборону на передачу західного озброєння бригаді

Окупанти за добу завдали 25 ракетних і 52 авіаудари по Україні, обстріляли близько 110 міст і сіл

ЗСУ відбили на авдіївському, новопавлівському й бахмутському напрямках 57 атак окупантів за добу

Чоловік, про загибель якого в результаті обстрілу в Білопіллі повідомлялося раніше, живий, але у важкому стані

Країни G7 заявили про рішучість посилити протиповітряну оборону України

Посол України в США: Сподіваємося, що правки, які зменшують або виключають допомогу Україні, будуть відхилені

Нідерланди виділяють понад EUR200 млн на ППО та артилерійські боєприпаси для України

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА