16:09 11.05.2021

Центр протидії дезінформації запустив за місяць у роботу п'ять проектів - Лисенко

2 хв читати

Керівник Центру протидії дезінформації (ЦПД) Поліна Лисенко під час виступу на всеукраїнському форумі "Україна 30. Безпека країни" розповіла про результати роботи організації за місяць.

Як повідомила Лисенко, "першим продуктом роботи Центру є інтегрований моніторинг правоохоронних, розвідувальних та інших даних стосовно інформації про позиціонування України у світі, картини тижня в українських ЗМІ, а також інформаційний прогноз на майбутній період".

Другим таким продуктом є регіональний моніторинг, а саме відображення рейтингу тем і подій національного та регіонального рівнів, а також інформаційної картини тижня на окупованих територіях Криму й Окремих районів Донецької та Луганської областей (ОРДЛО).

За її словами, однією з унікальних розробок центру є інтегрована автоматизована система моніторингу.

"Її розроблено завдяки апарату Ради національної безпеки і оборони, вона є єдиною базою даних, яка дає змогу оперативно й досить якісно обробляти інформаційні загрози, що надходять до Центру протидії дезінформації", - зазначила Лисенко.

Вона повідомила, що "до роботи цієї системи залучені близько 12 органів влади, проте їх кількість може розширитися".

Крім того, за словами керівниці ЦПД, "у рамках цієї системи передбачено розробку чат-ботів для комфортного й оперативного доступу до неї цільової аудиторії".

Лисенко додала, що "в рамках збору й аналізу інформації розроблено систему узагальнення й аналізу окремих моніторингів органів державної влади".

"Наша мета тут - виявити та верифікувати дані, які можуть мати маніпулятивний і дезінформаційний характер", - сказала вона.

Серед уже завершених проектів ЦПД, за словами Лисенко, є "так звана часова пряма, яка є системним аналізом даних щодо розгортання інформаційної атаки Росії проти України в березні-квітні поточного року".

Крім того, ЦПД уже почав провадити активну роботу з правоохоронними та розвідувальними органами з питань обміну, збору й аналізу окремих даних, а також зі схожими центрами в Україні зі збору й аналізу інформації та дипломатичними установами.

Також ЦПД розпочав співпрацю з Департаментом нагляду за розслідуваннями злочинів, скоєних в умовах збройного конфлікту Офісу генерального прокурора України.

Ще одним проектом ЦПД стала розробка "глосарію" не рекомендованих для використання термінів, пов'язаних з агресією Росії.

"Обсяг таких термінів систематизований у співпраці з Академією наук України й незабаром буде розісланий у державні установи як рекомендований для використання. Цей документ буде в публічному доступі", - зазначила вона.

Щодо роботи зі ЗМІ, то, за словами Лисенко, "співпраця з медіа не завжди є правильною з точки зору цілей створення Центру протидії дезінформації".

"Оскільки він є в якомусь сенсі "квазірозвідувальною установою", - додала вона.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Удари українських дронів і повені призвели до зниження нафтоперероблення в РФ до 11-місячного мінімуму - ISW

На Донеччині за минулий день через обстріли поранені семеро жителів - ОВА

Кількість постраждалих унаслідок нічного обстрілу Харкова зросла до шести осіб

РФ вивела в Азовське море один бойовий корабель, у Середземному чергують три носії "Калібрів" - ВМС ЗСУ

Унаслідок нічних обстрілів у Нікопольському районі пошкоджено ЛЕП, без світла залишилася частина абонентів

У Херсонській області за добу у результаті обстрілів один загиблий і п'ять поранених

Окупанти за добу понад 400 разів обстріляли Запорізьку область, застосувавши артилерію і 147 БПЛА

Сили оборони за добу ліквідували 880 окупантів та 43 артсистеми противника

Авіація Сил оборони за добу атакувала 17 районів скупчення сил РФ

На фронті за добу було понад 100 бойових зіткнень, на новопавлівському напрямку ЗС України відбили 24 атаки

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА