17:38 11.05.2021

КС розглядає, чи відкривати провадження за поданням 49 нардепів щодо конституційності відсторонення Тупицького з посади судді - Совгиря

3 хв читати
КС розглядає, чи відкривати провадження за поданням 49 нардепів щодо конституційності відсторонення Тупицького з посади судді - Совгиря

Конституційний Суд України (КС) почав розглядати питання відкриття провадження за поданням 49 народних депутатів України щодо конституційності указу президента про відсторонення від посади судді КС Олександра Тупицького, повідомила представник Верховної Ради в КС Ольга Совгиря (фракція "Слуга народу").

"КС (Друга колегія суддів Другого сенату) розпочав розгляд питання щодо відкриття конституційного провадження у справі за конституційним поданням 49 народних депутатів України щодо конституційності указів президента України "Про відсторонення від посади судді КС" від 29 грудня 2020 року №607/2020, "Про відсторонення від посади судді КС" від 26 лютого 2021 року №79/2021, "Про деякі питання забезпечення національної безпеки України" від 27 березня 2021 року №124/2021 (про відсторонення від посади Олександра Тупицького та скасування указів президента України про призначення Олександра Тупицького та Олександра Касмініна суддями КС)", - написала вона у Facebook.

За словами Совгирі, розгляд питання буде продовжено на наступному засіданні колегії.

Як повідомлялося, Совгиря повідомила про надходження до КС подання 49 нардепів щодо оскарження указів президента щодо Тупицького та Касмініна 8 квітня. У коментарях депутат уточнила, що подання подано депутатами фракцій "Батьківщина" та "Європейська солідарність". Пізніше відділ комунікацій КС і правового моніторингу підтвердив цю інформацію.

Автори конституційного подання вважають, що укази президента про відсторонення від посад Тупицького та Касмініна є антиконституційними та юридично шкідливими для правової системи України. Вони переконані, що укази президента №№607/2020, 79/2021, 124/2021 не відповідають Конституції України і наголошують, що глава держави має право видавати акти виключно в межах своїх повноважень, а звільнення з посади судді КС належить до повноважень Конституційного Суду.

Депутати наголошують, що підставою для припинення повноважень судді КС у контексті вчиненого ним злочину може бути виключно обвинувальний вирок щодо нього, що набрав законної сили.

27 березня президент Володимир Зеленський скасував указ від 14 травня 2013 року №256 про призначення Тупицького суддею КС. Цим же указом він скасував указ про призначення суддею КС Касмініна. У документі зазначається, що "окремі судді КС, призначені Віктором Януковичем, продовжуючи виконувати свої повноваження, створюють загрозу державній незалежності та національній безпеці України, що порушує Конституцію України, права і свободи людини і громадянина".

КС 27 жовтня 2020 року визнав неконституційною низку положень закону "Про запобігання корупції" та кримінальну відповідальність за декларування недостовірної інформації. Це рішення викликало критику з боку міжнародних партнерів і кредиторів України.

Верховна Рада у відповідь створила робочу групу щодо виходу з конституційної кризи, підготувала та підтримала законопроекти №4470, що відновлює повноцінну роботу НАЗК, і №4471, що уточнює повноваження НАЗК щодо суддів, суддів КС, спрямованих на забезпечення дотримання гарантій їх незалежності під час адміністративного провадження.

Голову КС Тупицького було викликано повісткою на 28 грудня 2020 року в Офіс генпрокурора для допиту в кримінальному провадженні №12013110060002990 про злочинну організацію колишнього голови Госпсуду Віктора Татькова та його заступника Ємельянова, зареєстрованому в 2013 році, слідство в якому наразі здійснює Управління ДБР у справах Майдану.

Президент України Зеленський 29 грудня 2020 року підписав указ про відсторонення Тупицького від посади судді КС терміном на два місяці. У КС у відповідь заявили, що таке рішення ухвалюють на спеціальному пленарному засіданні КС, Зеленський своїм указом вийшов за межі своїх конституційних повноважень, а положення КПК України, на яке посилається указ президента, не поширюються на суддів КС.

Державне бюро розслідувань повідомило Тупицькому про підозру в завідомо неправдивих показаннях і підкупі свідка. Як зазначили у ДБР, суддя перешкоджає встановленню істини в кримінальному провадженні, в якому він є підозрюваним, зокрема, перешкоджаючи наданню підлеглими документів за запитами органу досудового розслідування та явці осіб за повістками слідчого.

Зеленський 26 лютого 2021 року підписав указ про відсторонення Тупицького з посади судді Конституційного Суду з 28 лютого ще на один місяць.

29 квітня 2021 року Касаційний адміністративний суд у складі Верховного Суду розпочав розгляд справ щодо оскарження указу президента про скасування

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

США готуються підписати контракти на озброєння для України на $6 млрд

"Укрзалізниця" тимчасово змінить рух приміських потягів через обстріл Харківщини

Канада вітає повернення депортованих до РФ дітей і сприятиме поверненню ще тисяч

Україна і Японія обговорили створення спецтрибуналу для РФ за воєнні злочини

Кулеба вітає доповідь Московського механізму ОБСЄ щодо свавільного утримання РФ українських цивільних осіб

Учасники завтрашнього "Рамштайну" обговорять, як допомогти Україні подолати складнощі, що накопичилися за час відсутності американської підтримки

Данія збільшить військову підтримку України ще на 4,4 млрд данських крон у 2024 році

Українська авіація завдала за добу ударів по 8 місцях скупчення окупантів

Оборонний пакет США потрібно направити в Україну якнайшвидше - розмова Зеленського з американськими партійними лідерами

Окупанти за добу завдали чотири ракетних і 50 авіаударів по Україні, обстріляли понад 110 населених пунктів

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА