18:29 11.05.2021

Медведчуку та Козаку повідомлено про підозру в держзраді та замаху на розкрадання національних ресурсів - Венедіктова

3 хв читати
Медведчуку та Козаку повідомлено про підозру в держзраді та замаху на розкрадання національних ресурсів - Венедіктова

Народним депутатам України фракції "Опозиційна платформа - За життя" Віктору Медведчуку й Тарасу Козаку повідомлено про підозру в державній зраді та замаху на розграбування національних ресурсів в окупованому РФ Криму, повідомила генеральний прокурор Ірина Венедіктова.

"Сьогодні ... Медведчуку та Козаку повідомлено про підозру у вчиненні державної зради та замаху на розкрадання національних ресурсів на тимчасово окупованій території Криму (ч.1 ст.111, ч.3 ст.15 і ч.1 ст.438 Кримінального кодексу України)", - сказала Венедіктова на брифінгу у вівторок.

Розповідаючи про епізод про розкрадання національних ресурсів, вона зазначила, що у 2014 році РФ незаконно анексувала Крим, унаслідок чого України втратила не лише територію, а й запаси природних ресурсів.

"Одним із таких перспективних родовищ є "Глибоке"… У 2015 році наші підозрювані фактично взяли й передали окупантові всю матеріальну та документальну базу цього родовища", - розповіла Венедіктова.

На брифінгу продемонстрували аудіозаписи розмов, на яких обговорюються деталі перереєстрації ТОВ "Нові проекти" в РФ і отримання договорів і ліцензій за російським законодавством. "Медведчук як організатор цієї всієї протиправної діяльності, маючи тісні зв'язки з найвищим керівництвом РФ, розпочав, на думку слідства, підривну діяльність проти України. Розуміючи, що він... має документи стосовно корисних копалини, на отримання яких окупантові знадобилися б роки... розпочав процес передачі цих даних окупаційній владі", - зазначила генпрокурор.

За словами Венедіктової, Козак, будучи фактично підлеглою особою Медведчука, був залучений до цього процесу. "Щодо Козака: згідно з відведеною йому роллю спільника скоєння злочину, він виконує вказівки й доручення Віктора Медведчука, зокрема щодо систематичного спілкування з представниками країни-агресора й обміну інформацією", - сказала вона.

Глава СБУ Іван Баканов сказав, що тоді "стартував процес незаконної перереєстрації юридичних осіб". "Український політик долучається до розробки родовища на окупованій території та фактично допомагає державі-агресору", - сказав він на брифінгу, уточнивши, що ТОВ "Нові проекти" афілійоване з Медведчуком".

За словами Баканова, Медведчук направив листа за цим проектом на ім'я президента РФ.

Отже, йдеться про заподіяння шкоди економічній безпеці України, розкрадання національних цінностей на окупованій території, допомогу іноземній державі.

Другий епізод кримінального провадження стосується передання спеціальним службам РФ відомостей, що містять державну таємницю. "Цей епізод стосується серпня 2020 року. Медведчук направив Козаку, який тоді перебував на території Росії, таємні дані про розташування прихованого військового підрозділу Збройних сил України, його особовий склад, бойову підготовку. Інформація призначалася для спецслужб РФ", - сказав Баканов.

Також СБУ розслідує проведення підривної діяльності проти України, зокрема в контексті розробки антиукраїнського проекту "Промінь". "На перший погляд, ідеться про створення організації, яка тісно займатиметься українцями, котрі їдуть працювати та навчатися до Росію. Але справжня мета - створення інфраструктури впливу на користь РФ. А вже через механізми цього "Променя" - збір персональних даних українців, їх вербування, вплив на внутрішню політику нашої держави, пропаганда", - розповів Баканов.

Венедіктова розповіла, що у провадженні правоохоронних органів є і інші кримінальні провадження, в яких фігурантом є Медведчук і які вносилися до Єдиного реєстру досудових розслідувань за заявами журналістів і активістів, а також за фактами, що їх правоохоронці встановлювали самостійно.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Пожежу на складі "Нової пошти" в Одесі ліквідовано - поліція

ГУР: Окупанти запускають дрони-камікадзе над ядерними реакторами Запорізької АЕС

За добу на Харківщині загинули чотири мирні жителі у результаті ворожих обстрілів

Чотири громади Сумщини обстріляли окупанти вранці

Ворог продовжує обстрілювати Херсонську область

Унаслідок ворожого обстрілу Гірника на Донеччині загинули двоє цивільних і поранені шестеро

"Нова пошта" компенсує клієнтам пошкоджені російською балістикою в Одесі 900 посилок - співвласник

"Нова пошта" підтвердила обстріл російською балістикою одного зі своїх відділень в Одесі - заява

Окупанти за добу завдали 368 ударів по восьми населених пунктах Запорізької області

Кондратюк запропонувала парламентаріям Азербайджану приєднатися до Міжнародної коаліції за повернення українських дітей, депортованих РФ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА