19:20 11.05.2021

Чорногорія і Сербія будуть прийняті в ЄС за новою методологією розширення Союзу

2 хв читати
Чорногорія і Сербія будуть прийняті в ЄС за новою методологією розширення Союзу

Рада Європейського Союзу погодила у вівторок переглянуту методологію розширення ЄС, яка застосовуватиметься для приєднання до нього Чорногорії та Сербії.

"Надійна перспектива прийняття (до ЄС) - це найважливіший чинник перетворень у регіоні та нових можливостей для нашої колективної безпеки і процвітання", - заявила держсекретар у європейських справах Португалії, яка зараз головує в Раді ЄС, Ана Паула Закаріаш.

Вона назвала процес прийому до ЄС західнобалканських країн "ключовим інструментом для просування демократії, верховенства права й дотримання основних прав людини", які, у свою чергу, є рушіями економічного розвитку, соціальної інтеграції, сприяють регіональному примиренню і стабільності.

У прес-релізі Ради ЄС зазначається, що рішення ухвалено після того, як обидві країни-кандидати висловили свою згоду з новою методологією.

Вона зосереджена на чотирьох основних елементах: більш пильній увазі до базових реформ демократичних інститутів і державного управління; посиленні політичного керівництва процесом вступу до ЄС; прискоренні динаміки підготовки; передбачуваності процесу на підставі об'єктивних критеріїв і строгої обумовленості.

У березні 2020 року Рада ЄС затвердила рекомендації Єврокомісії, в яких разом із підтвердженням "європейської перспективи" для регіону Західних Балкан Брюссель закликала активізувати процес, зробивши його більше передбачуваним, динамічним, політично керованим і строго обумовленим. При цьому він може бути оборотним у разі недотримання об'єктивних критеріїв.

Переговори про приєднання Чорногорії до ЄС розпочалися в червні 2012 року, про приєднання Сербії - в січні 2014 року. З республік колишньої Югославії повноправними членами союзу є Словенія і Хорватія.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА