10:54 13.05.2021

Тупицький і Касмінін просять ОАСК заборонити КС здійснювати дії, спрямовані на припинення їхніх повноважень суддів

3 хв читати
Тупицький і Касмінін просять ОАСК заборонити КС здійснювати дії, спрямовані на припинення їхніх повноважень суддів

Окружний адміністративний суд міста Києва (ОАСК) зареєстрував дві заяви про забезпечення позову до Конституційного Суду України та заступника голови суду Сергія Головатого.

Як повідомила прес-служба ОАСК, заявниками зазначені Олександр Тупицький та Олександр Касмінін, укази про призначення яких на посаду суддів Конституційного Суду скасовано.

"Зокрема, серед вимог вказаних заяв – заборонити заступнику голови КСУ Сергію Головатому та будь-яким іншим службовим й посадовим особам вчиняти дії, направлені на припинення повноважень та звільнення Олександра Тупицького з посади судді та голови КСУ, Олександра Касмініна – з посади судді КСУ у зв’язку із прийняттям відповідних указів президента України", - зазначено в повідомленні.

Крім того, ОАСК просять призупинити дію розпоряджень КС, згідно з якими Тупицькому і Касмініну були тимчасово зупинені виплати винагороди судді КС і зупинено використання ними державного майна і транспортних засобів.

Заяви надійшли до суду до подання самих позовів, як це передбачено положеннями Кодексу адміністративного судочинства України. Наразі суд вирішує питання наявності правових підстав вжиття заходів забезпечення позову.

Як повідомлялося, 27 березня президент Володимир Зеленський скасував указ від 14 травня 2013 року №256 про призначення Тупицького суддею КС. Цим самим указом він скасував указ про призначення суддею КС Касмініна. У документі зазначається, що "окремі судді КС, призначені Віктором Януковичем, продовжуючи виконувати свої повноваження, створюють загрозу державній незалежності та національній безпеці України, що порушує Конституцію України, права і свободи людини і громадянина".

КС 27 жовтня 2020 року визнав неконституційною низку положень закону "Про запобігання корупції" та кримінальну відповідальність за декларування недостовірної інформації. Це рішення викликало критику з боку міжнародних партнерів і кредиторів України.

Верховна Рада у відповідь створила робочу групу щодо виходу з конституційної кризи, підготувала та підтримала законопроекти №4470, що відновлює повноцінну роботу НАЗК, і №4471, що уточнює повноваження НАЗК щодо суддів, суддів КС, спрямованих на забезпечення дотримання гарантій їх незалежності під час адміністративного провадження.

Голову КС Тупицького було викликано повісткою на 28 грудня 2020 року в Офіс генпрокурора для допиту в кримінальному провадженні №12013110060002990 про злочинну організацію колишнього голови Госпсуду Віктора Татькова та його заступника Ємельянова, зареєстрованому в 2013 році, слідство в якому наразі здійснює Управління ДБР у справах Майдану.

Президент України Зеленський 29 грудня 2020 року підписав указ про відсторонення Тупицького від посади судді КС терміном на два місяці. У КС у відповідь заявили, що таке рішення ухвалюють на спеціальному пленарному засіданні КС, Зеленський своїм указом вийшов за межі своїх конституційних повноважень, а положення КПК України, на яке посилається указ президента, не поширюються на суддів КС.

Державне бюро розслідувань повідомило Тупицькому про підозру в завідомо неправдивих свідченнях і підкупі свідка. Як зазначили у ДБР, суддя перешкоджає встановленню істини в кримінальному провадженні, в якому він є підозрюваним, зокрема, перешкоджаючи наданню підлеглими документів за запитами органу досудового розслідування та явці осіб за повістками слідчого.

Зеленський 26 лютого 2021 року підписав указ про відсторонення Тупицького з посади судді Конституційного Суду з 28 лютого ще на один місяць.

29 квітня 2021 року Касаційний адміністративний суд у складі Верховного Суду розпочав розгляд справ щодо оскарження указу президента про скасування указу про призначення суддів КС Тупицького та Касмініна.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

ОК "Південь" сприяє правоохоронцям у затриманні вбивць поліцейського на Вінниччині, підозрювані понад рік не служать у 28 ОМБр

"Укрзалізниця" повертає "Інтерсіті+" в Одесу в тестовому режимі

Віцеканцлер Німеччини Габек відвідав Миколаївську область

В Україні в неділю похолодає, пройдуть дощі

Перевіряється причетність до розстрілу поліцейських на Вінниччині двох військовослужбовців

Українські прикордонники знищили ворожий комплекс спостереження "Муром-М"

СБУ, ГУР і ССО організували атаку на енергоінфраструктуру РФ, вночі уражено об'єкти у 8 областях - джерело

Польські фермери припинили блокувати фури перед ПП "Медика - Шегині" та "Краковець - Корчова" - Держприкордонслужба

Окупанти обстріляли прикордонний Вовчанськ, загинув мирний житель, ще двоє поранені

Сирський обговорив із командувачем оборони Данії потреби ЗС України та допомогу

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА