16:43 13.05.2021

В Україні поліція через 22 роки вибачилася за затримання

2 хв читати

Васильківський міськвідділ ГУ МВС України в Київській області публічно вибачився за дії працівників міліції, які полягали в затриманні Любові Погребної 19 квітня 1999 року.

Відповідне оголошення в газеті "Голос України" в четвер опублікувала ліквідаційна комісія цього міськвідділу в рамках статті про відповідальність працівників міліції за законом "Про міліцію", що вже втратив чинність.

Згідно з текстом рішення Європейського суду з прав людини від лютого 2007 року у справі "Погребна проти України", заявниця, 1957 року народження, і її колишній чоловік - лікарі, які заснували кілька громадських організацій, серед яких "Любава" та "Родина". 15 квітня 1999 року було порушено кримінальну справу проти колишнього чоловіка заявниці за незаконне привласнення гуманітарної допомоги. Цього самого дня Погребну заарештували, в її будинку та гаражах було проведено обшук і вилучено деяке майно.

Наступного дня суддя Васильківського міського суду заарештував Погребну на три доби за невиконання наказів співробітників правоохоронних органів і відмову дозволити їм обшук приміщення, а 19 квітня 1999 року Погребну заарештували за підозрою в скоєнні злочину. Згідно з її твердженнями, допити проводилися вночі, працівники правоохоронних органів погрожували, і її було піддано нелюдському і такому, що принижує гідність, поводженню під час допитів і тримання.

20 квітня 1999 року, за твердженням заявниці, у зв'язку з психічними розладами та загальним погіршенням стану здоров'я співробітники МВС відвезли її в психіатричну лікарню, а наступного дня її звільнили під підписку про невиїзд, проте вона залишилася в лікарні до 30 квітня 1999 року.

"30 квітня 1999 року було скасовано підписку про невиїзд. Згідно з твердженнями заявника, їй було повідомлено про це листом тільки 23 червня 2006 року", - йдеться в рішенні ЄСПЛ.

Нарешті 23 травня 2000 року голова Київського обласного суду скасував рішення від 16 квітня 1999 року й закрив справу у зв'язку з браком доказів адміністративного порушення.

Пізніше Погребній вдалося відсудити 10 тис. нематеріального збитку, 1,05 тис. грн компенсації від міськуправління МВС і 6% вилученого майна. Безпосередньо ЄСПЛ присудив їй EUR1,7 тис.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

"Укрзалізниця" продовжила маршрут Dnipro City Express до міста Синельникового

Сирський про потребу в "мобілізації 500 тис.": Після аудиту це число суттєво зменшено

Приїждже російське населення повинне буде виїхати з Криму й інших окупованих територій - Ташева

У суботу в Україні буде сухо, лише на сході вночі невеликий дощ, удень 16-21° тепла

Із 1 квітня вартість транспортної картки в Києві зросте до 75 грн

2,1 тис. закладів культури залишаються на тимчасово окупованих територіях із 2022 року

Під час атаки РФ на об'єкти "Нафтогазу" обійшлося без постраждалих і серйозних пошкоджень - Чернишов

Арка дружби народів у Києві належить до символіки російської імперської політики й підлягає повному демонтажу - УІНП

На Дніпропетровщині пошкоджено енергетичні об'єкти у трьох районах, поранені шестеро людей, серед них 5-річна дитина

Україна підписала зі США угоду про відтермінування виплат за держборгом

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА