17:33 13.05.2021

Україна та Франція підписали чотири міжурядові угоди на суму 1 мільярд 300 мільйонів євро

3 хв читати

У Кабінеті Міністрів України, під час робочого візиту міністра економіки, фінансів та відновлення Французької Республіки Брюно ле Мера, відбулося підписання чотирьох міжурядових угод, повідомляє офіційний сайт МВС у четвер.

Підписання важливих документів стало результатом тривалої та ефективної роботи Україно-Французької комісії з питань економічного співробітництва, яку очолює з української сторони міністр внутрішніх справ Арсен Аваков.

Прем’єр-міністр України Денис Шмигаль сказав, що у 2020 році Президент України затвердив нову Стратегію національної безпеки України, в якій окреслено 10 основних пріоритетів подальшого розвитку. Французька Республіка в цьому документі визначена одним із стратегічних партнерів.

«Сьогодні ми відкриваємо нову сторінку двостороннього співробітництва між нашими країнами. Ми вдячні нашим французьким колегам та друзям, які надають велику допомогу Україні. Особливо я хотів би подякувати посольству Франції в Україні та міністру економіки, фінансів та відновлення Французької Республіки Брюно ле Меру», - сказав він.

Прем’єр-міністр відмітив, що підписані сьогодні угоди стосуються абсолютно різних сфер. Найбільшим проєктом є - оновлення парку вантажних електричних локомотивів АТ «Укрзалізниця». Однак, всі чотири Угоди важливі та необхідні для України, адже всі угоди передбачають локалізацію виробництва на українських підприємствах до 35%. Це дасть нові робочі місця, досвід міжнародної кооперації та доступ до сучасних світових технологій.

Співголова Змішаної Українсько-Французької міжурядової комісії, міністр внутрішніх справ України Арсен Аваков зазначив, що всі підписані документи мають величезне значення для стратегічного розвитку промисловості.

«Проєкти з будівництва ефективної системи водозабезпечення у Києві та Луганській області однаково важливі. Крім того, є Стратегія прем’єр-міністра, тому ми підписуємо Договір з компанією «Alstom» про стратегічно важливу галузь промисловості - залізницю», - наголосив він.

Арсен Аваков, як співголова Змішаної Українсько-Французької міжурядової комісії, підписав відразу дві угоди – про спільне виробництво 370 одиниць машин-підйомників для роботи рятувальників та проєкт з будівництва ефективної системи водозабезпечення у Києві.

Міністр економіки, фінансів та відновлення Французької Республіки Брюно ле Мер зазначив, що Франція, разом з Президентом Еммануелем Макроном, зробила свій вибір на користь України.

«Ваша країна – потужна держава, зі значним економічним потенціалом. Україна і Франція мають багато спільного і займають провідні позиції в аграрному секторі та енергетиці, тому, з огляду на це, ми маємо поглиблювати нашу співпрацю», - сказав він.

Брюно ле Мер відмітив, що загальна сума угод досить значна - 1 мільярд 300 мільйонів гривень. І особливу роль у двосторонніх домовленостях відіграв співголова Змішаної Українсько-Французької міжурядової комісії, міністр внутрішніх справ України Арсен Аваков.

Чотири підписані міжурядові угоди передбачають:

Оновлення парку вантажних електричних локомотивів АТ «Укрзалізниця». Очікується постачання 130 електровозів: 80 двосистемних, 50 – односистемних машин. Вартість проєкту - 882,5 мільйони євро. Очікується створення до 7 тисяч нових робочих місць.

Посилення захисту населення України від надзвичайних ситуацій, а саме спільне виробництво 370 одиниць машин-підйомників для роботи рятувальників на висоті, яких критично не вистачає для пожежників ДСНС України. Вартість реалізації Угоди становитиме 300 мільйонів євро.

Проєкт з покращення постачання води в Луганській області, шляхом побудови нових станцій та мереж питної води. Понад 20 населених пунктів області будуть забезпечені якісною водою. Вартість - 70 мільйонів євро.

Проєкт з будівництва ефективної системи водозабезпечення у Києві. Очікується покращення якості питної води в столиці для понад 25% місцевих жителів. Вартість Угоди - 70 мільйонів євро.

Аналогічна програма вже реалізується в Маріуполі. Наразі там триває будівництво фільтрувальної станції та водозаборів.

МВС України вже успішно реалізує за аналогічною моделлю проєкт з компанією ОСЕА з побудови 20 найсучасніших патрульних катерів для Держприкордонслужби, 5 з яких буде збудовано на Миколаївському заводі "Нібулон". Крім того, продовжується ефективна співпраця МВС України та французької компанії "Airbus Hellicopters". В спільний проєкт входить постачання 10 сучасних вертольотів – Н-145, які призначаються для потреби Нацполіції, 24 гелікоптери – Н-125, які слугуватимуть для виконання завдань Державної прикордонної служби та 21 машина - Н-225 для Національної гвардії та Державної служби з надзвичайних ситуацій. Загалом 55 сучасних французьких вертольотів.

 

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

У Німеччині заарештували російських диверсантів, які готували напади на маршрути доставки військової допомоги Україні

Російські дрони атакували автомобіль із хлібом у Чернігівській області, водій дістав контузії

ВАКС вирішив стягнути активи експрезидента "Мотор Січ" Богуслаєва

СБУ затримала помічника нардепа Шуфрича, який фінансував Росгвардію в Криму

Біля Дніпра дві пожежі після ракетного удару РФ, пошкоджений інфраструктурний об'єкт - ОВА

Боррель: Ми повинні дістати Patriot з ангарів, де вони стоять "про всяк випадок", і передати їх Україні

Сирський і головком Об'єднаних сил НАТО в Європі Каволі обмінялися думками щодо тактичної ситуації на полі бою

Останній дзвоник у школах Києва пролунає 31 травня

ЗСУ знищили низку об'єктів на військовому аеродромі в Джанкої - ГУР

Ворог намагається захопити Часів Яр, закидає місто КАБами й не зважає на свої втрати - ОСУВ "Хортиця"

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА