17:18 14.05.2021

Екс-нардеп Семенченко підозрюється в організації обстрілу з гранатомету будівлі каналу "112 Україна" в 2019р.

3 хв читати
Екс-нардеп Семенченко підозрюється в організації обстрілу з гранатомету будівлі каналу "112 Україна" в 2019р.

Служба безпеки України розкрила вчинення терористичного акту - обстрілу "Інформаційного агентства "112 канал", який стався в липні 2019 року. Колишньому народному депутату України і двом виконавцям обстрілу будівлі телеканалу повідомлено про підозру за фактом терористичного акту (ч. 2 ст. 258 КК України).

"Досудове розслідування встановило, що обстріл будівлі телеканалу організував Семен Семенченко. Усе це відбувалося під час виборчої кампанії до Верховної Ради. Цей теракт був використаний представниками держави-агресора в гібридній війні проти нашої країни. Для вчинення злочину фігурант залучив двох учасників підпорядкованого йому збройного формування", - повідомляє прес-центр СБУ.

За даними слідства, у червні 2019 року підозрювані здійснили розвідку місцевості поблизу будівлі телеканалу для визначення оптимального способу вчинення теракту, шляхів відходу з місця злочину, наявність камер відеоспостереження тощо.

Встановлено, що виконавці теракту мали придбати автомобіль, закласти в нього великий обсяг вибухівки, а потім припаркувати авто біля будівлі телеканалу і у визначений час підірвати.

Проте для приховування осіб-виконавців та організатора було прийнято рішення вчинити терористичний акт через обстріл будівлі телеканалу з протитанкового гранатомета.

У СБУ зазначили, що під час санкціонованих судом обшуків у місцях проживання фігурантів справи в столиці та Київській області правоохоронці виявили та вилучили транспорт і засоби вчинення протиправних дій, які зловмисники використовували під час вчинення злочину.

Наразі фігурантам повідомлено про підозру за ч. 2 ст. 258 (терористичний акт) Кримінального кодексу України. Вирішується питання про обрання їм запобіжних заходів.

Як повідомлялося, 24 березня Служба безпеки України розкрила та припинила діяльність незаконного воєнізованого збройного формування, так званої приватної військової компанії, діяльність якої була спрямована на підготовку до вчинення тяжких злочинів, у тому числі проти основ національної безпеки.

За даними слідства ГУ СБУ в м. Києва та Київській області, організаторами діяльності групи були колишній народний депутат України Семен Семенченко та агент Національного антикорупційного бюро Євген Шевченко.

У Службі безпеки України заявляють, що після низки експертиз й інших слідчих дій у рамках розслідування справи про створення незаконного збройного формування (НЗФ) буде пред'явлено нові підозри.

У спецслужбі пояснили, що Семенченко та агент НАБУ Євген Шевченко в 2018 році організували та зареєстрували на території однієї з іноземних держав приватну військову компанію.

Водночас СБУ інкримінує Семенченку "не факт створення та реєстрації ПВК на території іноземної держави, а той факт, що він створив на території України з 2018 року, очолював, забезпечував спорядженням разом Шевченком незаконне збройне формування".

Наприкінці березня Печерський районний суд Києва заарештував Семенченка на два місяці без можливості внесення застави.

Свій арешт Семенченко назвав "провокацією спецслужб Російської Федерації", яка хоче припинити діяльність компанії, що боролася з ПВК "Вагнера" за кордоном.

Згодом Київський апеляційний суд залишив у силі рішення суду першої інстанції про безальтернативний арешт Семенченка, підозрюваного в причетності до створення незаконного воєнізованого збройного формування.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Росіяни обстріляли п'ять громад у прикордонні, є руйнування й поранені

ДБР викрило групу шахраїв, які виманюють у людей гроші під виглядом співробітників Бюро

У Нью-Йорку чоловік спробував вчинити самоспалення поблизу будівлі суду, де слухають справу Трампа

20 квітня: Яке сьогодні свято, все про цей день

У Сенаті обіцяють швидко надіслати законопроект про допомогу Україні на підпис Байдену

Тіло ще одного чоловіка виявили рятувальники у Дніпрі після ракетних ударів

ЗАГРОЗА БАЛІСТИКИ ДЛЯ ЦЕНТРАЛЬНИХ І СХІДНИХ ОБЛАСТЕЙ УКРАЇНИ - ПОВІТРЯНІ СИЛИ

У передмісті Херсона внаслідок обстрілу загинула жінка

У Херсонській області на Великдень і поминальні дні під час комендантської години заборонено проводити богослужіння

Українська авіація за добу завдала ударів по шести місцях скупчення окупантів та їхньому пункту управління - Генштаб ЗСУ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА