21:23 14.05.2021

Наглядову раду "Нафтогазу" залишають 5 із 6 членів

3 хв читати
Наглядову раду "Нафтогазу" залишають 5 із 6 членів

Усі п'ять членів наглядової ради НАК "Нафтогаз України", 30 квітня публічно оголосили про припинення своїх повноважень з 14 травня, відмовилися від пропозиції уряду продовжити їх на рік, випливає з прес-релізу НАК у п'ятницю ввечері.

"Таким чином, у складі Наглядової ради "Нафтогазу" залишається Роберт Бенш, громадянин США, призначений представником держави в 2020 році і перепризначений урядом наприкінці квітня поточного року", - йдеться в документі.

"Тому Наглядова рада не матиме кворуму для ухвалення вкрай необхідних рішень", - констатує "Нафтогаз".

Як варіант врегулювання ситуації компанія пропонує призначення нового складу наглядової ради.

"Нафтогаз" нагадує, що з наглядової ради йдуть незалежні члени Клер Споттісвуд (глава ради), Бруно Лескуа і Людо ван дер Хейден, і представники держави Юлія Ковалів і Наталія Бойко.

Раніше уряд України запропонував членам наглядової ради НАК "Нафтогаз України" залишитися ще на рік - на термін дії повноважень нового глави правління Юрія Вітренка, про що прем'єр-міністр Денис Шмигаль повідомив у п'ятницю на зустрічі з послами G-7 і представництва ЄС в Україні. Посли зробили заяву, що вітають досягнення взаєморозуміння з наглядовою радою.

"Членам наглядової ради "Нафтогаз України" надійшла пропозиція від акціонера залишитися на рік. За цей час ми проведемо прозорий та публічний відбір кандидатів до нової НР, а вже після цього - конкурс на нового СЕО компанії. Уряд готовий зробити кроки назустріч заради того, щоб забезпечити стабільність компанії в цей перехідний період", - наголосив Шмигаль.

За даними агентства "Інтерфакс-Україна", з 1 травня через невибраних Номінаційним комітетом незалежних членів відсутні наглядові ради в 12 великих компаніях, контрольні пакети яких передані Фонду держмайна України. Зокрема, в цьому списку Одеський припортовий завод (ОПЗ), "Центренерго", "Турбоатом", "Енерготяжмаш", п'ять підконтрольних державі обленерго (без Тернопільобленерго), "Харківенергозбут", Дніпровська і Криворізька ТЕЦ.

Згідно з українським законодавством і нормативною базою, в наглядових радах найбільших держкомпаній більшість членів мають бути незалежними, їх обирає рекрутер і номінаційний комітет із дорадчими голосами донорів, а затверджує Кабмін.

Очолює номінаційний комітет голова регіонального представництва Міжнародної фінансової корпорації (IFC) в Україні та Білорусі Джейсон Пеллмар. До складу комітету входять, крім представників уряду, незалежні члени - керуючий директор Європейського банку реконструкції та розвитку у країнах Східної Європи Маттео Патроне, постійний представник МВФ в Україні Йоста Люнгман, а також бізнес-омбудсмен Марчін Свенчицький.

Як повідомлялося, Кабінет Міністрів у рамках загальних зборів акціонерів "Нафтогазу" 28 квітня 2021 року визнав незадовільною роботу наглядової ради та правління компанії. Кабмін спочатку припинив повноваження всіх членів наглядової ради НАК, і незалежних, і представників від держави - з їх подальшим переобранням у повному складі, але з 30 квітня 2021 року.

Звільнивши наглядову раду на дві доби, уряд достроково припинив повноваження Андрія Коболєва, звільнивши його з посади голови правління "Нафтогазу" з 28 квітня, обрав і призначив із 29 квітня головою НАК терміном на один рік екс-виконавчого директора компанії Юрія Вітренка, колишнього на той момент в. о. міністра енергетики.

У Кабміні заявили, що таке рішення зумовлене незадовільними фінансовими показниками "Нафтогазу" за 2020 рік: 19 млрд грн чистого консолідованого збитку групи. Коболєв, у свою чергу, зазначив, що такий результат пояснюється припиненням розрахунків газзбутів і необхідністю формування резервів, про що уряд було попереджено, а компанія є операційно рентабельною і фінансово стійкою.

США, ЄС і МФО висловили глибоке занепокоєння рішенням українського уряду розпустити наглядову раду й замінити голову "Нафтогазу", засумнівавшись у прихильності України курсу реформ у корпоративному управлінні.

Наглядова рада "Нафтогазу" 30 квітня провела позачергове засідання за участю Вітренка і того самого дня повідомила про дострокове припинення своїх повноважень із 14 травня, на що Кабмін закликав раду продовжити виконувати обов'язки до завершення конкурсу на посади нових членів.

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Унаслідок атаки РФ пошкоджено енергетичну інфраструктуру в шести областях - Шмигаль

У Кіровоградській області збили 4 "шахеди"

Очільник МВС: Уночі та вранці атаковано 10 регіонів України, по меддопомогу звернулися 6 людей, серед них - дитина

В Івано-Франківській області атаковано об'єкт критичної інфраструктури, повітряні цілі збито, без жертв

На Хмельниччині під час нічної атаки збито три цілі, інфраструктурні об'єкти не пошкоджено

За добу на Харківщині внаслідок ворожих обстрілів загинули два мирні жителі

ППО знищила за ніч 84 повітряні цілі: 58 "шахедів" і 26 ракет, які атакували Україну, - командувач ПС

РФ у п'ятницю вдарила по трьох ТЕС ДТЕК, поранено енергетика

Над Черкаською областю збито шість "шахедів", є влучання в об'єкт енергоінфраструктури

Росіяни вночі та вранці обстріляли шість ОТГ Сумської області

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА