06:43 15.05.2021

Генпрокурор про відсутність Козака в Україні: поки нам це не заважає рухатись у справі

3 хв читати
Генпрокурор про відсутність Козака в Україні: поки нам це не заважає рухатись у справі

Відсутність в Україні підозрюваного в пособництві в державній зраді і замаху на розграбування національних ресурсів в окупованому РФ Криму народного депутата фракції "Опозиційна платформа - За життя" Тараса Козака не впливає на хід розслідування справи, заявляє генеральний прокурор Ірина Венедіктова.

У п'ятницю ввечері в ефірі "Свободи слова" Савіка Шустера, відповідаючи на питання про те, чи буде ініційований міжнародний розшук Козака як пособника в злочинах, інкримінованих народному депутату Віктору Медведчуку (ОПЗЖ), і чи вплине відсутність Козака в Україні на хід розслідування справи, генпрокурор сказала: "Якщо Медведчуку ми інкримінуємо як організатору, то Козаку як пособнику. Звичайно, ми підемо за законом і будемо проводити слідчі дії, виходячи з того, що людина перебуває в державі".

Разом із тим, генпрокурор наголосила, що у неї "професійний песимізм" щодо результативності таких дій.

"Але все може бути. Може, завтра з'явиться Козак і скаже:" Ви знаєте, у вас вийшло, я весь час був у сусідній області, і все це (підозра - ІФ) - ваше політично мотивоване рішення. Таке теж може бути", - зіронізувала Венедіктова.

Вона наголосила, що слідство буде "виходити з того, що буде мати кожного дня".

В контексті можливості притягнення до відповідальності Козака за межами України генпрокурор нагадала, що закон про спеціальне досудове розслідування вже підписано президентом України.

Відповідаючи на уточнююче запитання, чи є критично важливою для розслідування присутність Козака в Україні, генпрокурор сказала: "Не хочу підвести досудове розслідування і прокурорів ... але я вважаю, що нам сьогодні нічого не заважає рухатись у справі".

Як повідомлялося, народні депутати України фракції "Опозиційна платформа - За життя" Віктор Медведчук і Тарас Козак 11 травня були повідомлені про підозру в державній зраді і замаху на розграбування національних ресурсів в окупованому РФ Криму. За словами генпрокурора Ірини Венедіктової, підозра стосується трьох епізодів протиправної діяльності і співпраці з країною-агресором.

За даними слідства, в 2015 році Медведчук вступив у попередню змову з чиновником уряду РФ для видобутку корисних копалин на шельфі Чорного моря (морська економічна зона України, тимчасово окупована РФ). Ще один епізод кримінального провадження стосується передачі спеціальним службам РФ відомостей, що містять державну таємницю. Третій епізод незаконної діяльності - проведення підривної діяльності проти України, зокрема, в контексті розробки антиукраїнського проекту "Луч".

Медведчук 12 травня прибув до Офісу генерального прокурора, ознайомився з копією пред'явленої йому підозри і заявив, що ховатися від слідства не має наміру, а підозри є політично мотивованими.

Козак, за даними правоохоронних органів, перебуває в РФ.

Сторона обвинувачення в ході судового засідання щодо обрання запобіжного заходу Медведчуку просила суд застосувати до підозрюваного запобіжний захід у вигляді арешту з альтернативою застави в 300 млн 930 грн.

Суд обрав Медведчуку запобіжний захід у вигляді домашнього арешту до 9 липня 2021 року.

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА