06:48 17.05.2021

Коронавірусні теми будуть у центрі уваги травневої сесії Європарламенту

2 хв читати
Коронавірусні теми будуть у центрі уваги травневої сесії Європарламенту

Щомісячна пленарна сесія Європейського парламенту (ЄП) відбудеться з 17 до 20 травня вкотре в Брюсселі, а не Страсбурзі, в обмеженому форматі, частково, як відеоконференція.

"Епідеміологічна ситуація поліпшується в багатьох державах-членах (ЄС), але рівень інфікованості залишається високим, що обмежує можливості національної, зокрема французької, влади полегшити заходи з контролю за поширенням нового коронавірусу і його мутантних штамів", - йдеться в заяві, яку підписав минулого тижня голова ЄП Давид Сассолі.

Він зазначив, що розгортання кампаній вакцинації в ЄС прискорюється, але ще не настільки, щоб влада країн союзу могла б достатньою мірою послабити обмеження.

Однією з центральних тем сесії буде введення європейського "Сертифікату COVID-19". Перед дискусією депутатів у вівторок учасники переговорів Європарламенту, Ради ЄС і Єврокомісії спробують домогтися компромісу, який дозволить до літнього туристичного сезону ввести такий сертифікат. Він повинен засвідчувати, що його володар вакцинований проти COVID-19, має негативний результат тесту на коронавірус або одужав після цієї хвороби. Документ повинен забезпечити безперешкодне переміщення територією ЄС з кінця червня.

У середу вранці депутати Європарламенту обговорять пропозицію СОТ про відмову від прав інтелектуальної власності на вакцини проти COVID-19. Її підтримали деякі світові лідери, зокрема президент США. Рішення буде поставлено на голосування на наступній сесії, 7-10 червня.

У вівторок європейські парламентарії обговорять загострення близькосхідної кризи в зв'язку зі спалахом насильства і бойовими діями між Ізраїлем і Палестиною. У Європарламенті наголошують, що зіткнення між ізраїльською і палестинською сторонами є найжорстокішими за останні роки.

Серед зовнішньополітичних тем виділяється також становище в Туреччині і стан переговорів про вступ Туреччини і Чорногорії в ЄС. Очікується, що в двох окремих резолюціях, поставлених на голосування в середу, міститиметься критика турецького керівництва за дистанціювання від європейських цінностей і стандартів і підтримка Чорногорії на шляху в ЄС.

Депутати Європарламенту мають намір ухвалити "Фонд справедливого переходу" розміром 17,5 млрд євро, який допоможе країнам ЄС подолати соціальні та економічні наслідки переходу до кліматичної нейтральності. Роботу Фонду буде зосереджено на найменш розвинених регіонах, віддалених територіях і островах.

Серед інших питань дебатів європейських парламентаріїв - введення правової норми "екоцид" і посилення відповідальності компаній за запобігання та усунення наслідків екологічного збитку.

Європарламент також має намір ухвалити три програми ЄС у сфері освіти і молодіжної політики на 2021-2027 роки: Еразмус+ (28 млрд євро), Креативна Європа (2,2 млрд євро), Корпус солідарності (1 млрд євро).

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Унаслідок атаки РФ пошкоджено енергетичну інфраструктуру в шести областях - Шмигаль

У Кіровоградській області збили 4 "шахеди"

Очільник МВС: Уночі та вранці атаковано 10 регіонів України, по меддопомогу звернулися 6 людей, серед них - дитина

В Івано-Франківській області атаковано об'єкт критичної інфраструктури, повітряні цілі збито, без жертв

На Хмельниччині під час нічної атаки збито три цілі, інфраструктурні об'єкти не пошкоджено

За добу на Харківщині внаслідок ворожих обстрілів загинули два мирні жителі

ППО знищила за ніч 84 повітряні цілі: 58 "шахедів" і 26 ракет, які атакували Україну, - командувач ПС

РФ у п'ятницю вдарила по трьох ТЕС ДТЕК, поранено енергетика

Над Черкаською областю збито шість "шахедів", є влучання в об'єкт енергоінфраструктури

Росіяни вночі та вранці обстріляли шість ОТГ Сумської області

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА