16:29 17.05.2021

Засуджений у РФ український політв'язень Валентин Вигівський має намір оголосити голодовку

2 хв читати
Засуджений у РФ український політв'язень Валентин Вигівський має намір оголосити голодовку

Засуджений у 2015 році за шпигунство в РФ український політв'язень Валентин Вигівський має намір оголосити голодовку, повідомила уповноважений Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова.

"Український політв'язень Валентин Вигівський має намір оголосити голодовку, оскільки втратив будь-яку надію повернутися живим на батьківщину. Він сьомий рік перебуває в незаконному ув'язненні та наразі утримується в "ФКУ ИК-11 УФСИН РФ по Кировской области" у нелюдських умовах. Постійне перебування у холоді та в повній ізоляції призвело до погіршення стану здоров'я Валентина", - написала Денісова на своїй сторінці у Facebook у понеділок.

Крім того, як наголосила омбудсмен, адміністрація виправної установи здійснює систематичний психологічний тиск на Вигівського, зокрема знімає гроші з карткового рахунку, які рідні перераховують українцю.

"Вважаю дії, яких свідомо вживає адміністрація виправної колонії, нічим іншим, як катуванням та нелюдським чи таким, що принижує гідність людини, поводженням", - зазначила Денісова.

Зокрема, вона звернулася до уповноваженого з прав людини в РФ Тетяні Москалькової з вимогою невідкладно поновити права громадянина України - забезпечити відповідні умови тримання, перевірити правомірність дій адміністрації виправної колонії щодо поміщення Валентина Вигівського в ізолятор та незаконного використання його власних коштів.

"Прошу міжнародну спільноту здійснити відповідне реагування щодо ганебного порушення прав українського політв'язня та застосувати всі можливі механізми для звільнення всіх незаконно утримуваних громадян України", - підсумувала Денісова.

Як повідомлялося, 15 грудня 2015 року Московський обласний суд засудив українця до 11 років колонії суворого режиму за ст. 276 (шпигунство) КК РФ. Під вартою він перебуває з 18 вересня 2014 року.

Верховний суд РФ 31 березня 2016 року відхилив апеляцію захисту. Наразі Вигівського незаконно утримують у колонії №11 Кіровської області.

Вигівського затримали співробітники ФСБ у Сімферополі 2014 року. Його справу розглядали під грифом "цілком таємно".

Засуджений провину визнавав, але після суду заявив, що змушений був надати зізнавальні свідчення під катуваннями, крім того, в період надання цих свідчень у нього був лише адвокат за призначенням.

Міністерство закордонних справ України наголосило, що справу сфабриковано.

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА