15:45 18.05.2021

Зеленський доручив організувати вивезення українців із Сектора Газа - радник керівника ОП

2 хв читати
Зеленський доручив організувати вивезення українців із Сектора Газа - радник керівника ОП

Президент України Володимир Зеленський доручив Кабінету Міністрів та Міністерству закордонних справ України організувати повернення громадян України із Сектора Газа, повідомив радник керівника Офісу президента Михайло Подоляк.

"Немає жодних сумнівів у тому, що наша держава завжди допомагає всім українцям. Де б у світі вони не опинилися у надзвичайних обставинах і виявили бажання повернутися додому. Так буде і зараз. Президент Володимир Зеленський доручив організувати - уряду, прем'єру, Міністерству закордонних справ і нашим спеціальним службам, якщо потрібно їхнє сприяння. Це обов'язок кожної цивілізованої країни - завжди рятувати своїх людей", - повідомив Подоляк у коментарі, переданому інформаційному агентству "Інтерфакс-Україна" у вівторок.

За його словами, Україна вже звернулася до міжнародних організацій для надання логістичної допомоги в організації повернення людей.

"Насамперед йдеться про необхідні повітряні коридори. Як відомо, вже понад сотня українців виявили бажання повернутися до України із Сектора Газа, де триває ескалація збройного протистояння", - сказав Подоляк.

Радник керівника Офісу президента нагадав, що під час попередніх спалахів протистояння в цьому регіоні у 2012 і 2014 роках вже був досвід такої взаємодії - тоді українців вдалося евакуювати через територію Єгипту. "Наразі потрібно здійснити аналогічні кроки", - сказав Подоляк.

Він також зазначив, що "на сьогодні є звернення від представників Молдови, Білорусі, Угорщини та Болгарії - в наданні допомоги повернення громадян цих держав разом із українцями". "Загалом йдеться про 53 людей", - повідомив радник керівника Офісу президента.

"Закликаємо громадян України, які опинилися в зоні конфлікту і потребують допомоги та повернення додому, звернутися до представництва України при Палестинській Національній Адміністрації будь-яким доступним способом", - сказав Подоляк.

Раніше речник Міністерства закордонних справ України Олег Ніколенко повідомив, що приблизно 120 українців виявили бажання повернутися до України з Сектора Газа, Міністерство закордонних справ України відпрацьовує безпечні шляхи їх репатріації.

"У зв'язку з бойовими діями, які тривають, українська сторона звернулася до міжнародних організацій для надання допомоги в організованому виїзді наших громадян із анклаву. Як і у 2012 і 2014 роках, коли проводилися аналогічні заходи, наразі опрацьовується можливість репатріації через територію Єгипту. Українські дипломати взаємодіють із єгипетською владою для отримання необхідних дозволів", - сказав він агентству "Інтерфакс-Україна".

За словами Ніколенка, критично важливо, щоб в зоні конфлікту настав "режим тиші" для того, щоб ця гуманітарна місія була можлива в максимально безпечних умовах.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Окупанти вдарили по Харкову, пошкоджено нежитлову цивільну інфраструктуру

Серед постраждалих у ДТП за участю голови Броварської РДА: 32-річна мати з донькою 2,5 років

РФ атакує Україну ракетами, зокрема "Кинджалами", підвищений рівень загрози ударів у кількох областях

НБУ перерахував до держбюджету 38,64 млрд грн прибутку за 2023 р.

Бельгія прискорює постачання F-16, можливо, перші винищувачі передадуть Україні до кінця 2024 року

Іспанія надасть Україні ракети для Patriot, снаряди, готує до передачі танки Leopard

Міноборони Данії: Підготовка українських пілотів просувається, мета – передати Україні перші літаки F-16 влітку

Канада виділить ще 13 мільйонів канадських доларів на чеську ініціативу щодо закупівлі снарядів для України

Посольство України в Словаччині передасть ДСНС чотири підводні дрони для гуманітарного розмінування

Глава Пентагону про Patriot для України: Ми продовжуємо працювати над цим питанням дуже серйозно

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА