21:46 18.05.2021

Модерна пропонувала Україні неприйнятні умови на покупку вакцини - Степанов

3 хв читати
Модерна пропонувала Україні неприйнятні умови на покупку вакцини - Степанов

Фармкомпанія Moderna під час переговорів про покупку вакцини, які проводило Міністерство охорони здоров'я, пропонувала Україні умови, які були неприйнятні за термінами поставки, повідомив міністр охорони здоров'я Максим Степанов.

"Не було ніякого контакту на закупівлю Moderna. У нас були контакти з цією компанією, але ті умови, які вони запропонували, насамперед, за термінами поставки, нас не влаштували", - сказав він в ефірі програми "Хард" з Наталією Влащенко на каналі "Украіна24" у вівторок ввечері.

"Ми спілкувалися з двома американськими компаніями - Pfizer і Moderna. З Moderna ми нікуди не просунулися, тому, що терміни поставки, які вони нам запропонували, були неприйнятні. Терміни, обсяги які вони нам пропонували, я навіть про цінові показники не кажу, нас не влаштували", - сказав він.

Степанов наголосив, що з Pfizer МОЗ почало спілкуватися у серпні 2020 року.

"Це була важка історія, ми не могли їх пробити. Рух після моєї розмови з міністерством охорони здоров'я США хоч якось почав рухатися в цьому напряму, але вони пропонували терміни поставки не раніше третього кварталу 2021 року в кращому випадку", - сказав він.

Степанов зазначив, що переговори з Pfizer відбувалися "дуже повільно" до телефонної розмови президента Володимира Зеленського з директором цієї фармкомпанії.

"Щодо Pfizer, рух почався стосовно 10 млн доз тільки після розмови президента (Зеленського - ІФ) з гендиректором Pfizer. Ми підписали контракт і вже перерахували гроші. Ми підписали контракт на 10 млн доз, а потім вже силами міністерства добили його до 20 млн доз", - сказав він.

Степанов також зазначив, що в контактах з компанією Pfizer "дійсно допомагали низка ізраїльських громадян у лобіюванні інтересів України в компанії Pfizer для того, щоб ми отримали контракт з термінами постачання якомога раніше".

Він також зазначив, що інформував прем'єр-міністра Дениса Шмигаля щодо проблем із постачанням вакцини AstraZeneca з Індії.

"Про те, що у нас проблема з постачанням вакцини з Індії і про те, що нам дали дозвіл тільки на 500 тис. доз і нам потрібно вибити інші, я написав листа прем'єр-міністру в перших числах березня", - сказав він, зазначивши, що питання вакцин розглядалося урядом "щотижня".

Разом із тим, Степанов зазначив, що "були напружені моменти, наприклад, через те, що держпідприємство МОЗ минулого року провалило закупівлю АРВ терапії і ми були змушені закуповувати препарати терміново".

Коментуючи витрати коштів із ковідного фонду, Степанов зазначив, що його "розпорядником був Мінфін, а МОЗ, як і всі інші міністерства, подавало свої пропозиції".

"Ми подавали пропозиції, куди ми збираємося витратити гроші, але вже до липня місяця гроші за розподілом у нас закінчилися", - сказав він.

За словами Степанова, для придбання вакцин у 2022 році і в 2023 році їх потрібно купувати вже в 2021 році.

"Тому в держбюджеті я просив (на вакцини - ІФ) 15,1 млрд грн, а отримав 3,9 млрд", - сказав він.

Як повідомлялося, Верховна Рада у вівторок підтримала подання про звільнення міністра охорони здоров'я Максима Степанова з посади. Подання про його звільнення 14 травня вніс до парламенту прем'єр-міністр Денис Шмигаль.

Напередодні під час засідання парламентського комітету здоров'я нації, медичної допомоги і медичного страхування Шмигаль повідомив, що основною причиною подання на звільнення Степанова є зрив кампанії з вакцинації від COVID-19, незадовільні темпи вакцинації і поставок вакцин.

Голова парламентської фракції "Слуга народу" Давид Арахамія зазначив наявність конфлікту між Шмигалем і Степановим, відсутність "нормального діалогу з прем'єр-міністром" і співпраці з профільним комітетом Ради.

Зі свого боку, Степанов уточнив, що переговори про закупівлю вакцин у липні 2020 року було розпочато з компанією Sinovac, у серпні 2020 року МОЗ почало переговори з компаніями Pfizer, Moderna, AstraZeneca, Novavax, Sinopharm і Johnson & Johnson.

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Унаслідок обстрілу Сміли постраждали шість осіб - ДСНС

Умєров і помічник генсека НАТО обговорили ситуацію на полі бою і кроки на шляху до членства України в Альянсі

Двоє людей загинули, одна людина дістала поранень унаслідок вибуху в пункті прийому металобрухту на Львівщині

Рада підтримала в першому читанні законопроєкт про створення Держреєстру постраждалих від агресії РФ

ДБР з'ясовує обставини вибухів у Миколаєві, внаслідок яких загинули двоє військових і травмувалися п'ятеро рятувальників

Росіяни атакували вантажівку в Херсонській області, одна людина постраждала - ОВА

Суд розгляне клопотання Офісу генпрокурора про передання АРМА столичного ТРЦ Gulliver

Шмигаль і канцлер Казначейства Великої Британії Гант обговорили потреби України в енергообладнанні

Пані посол США: Надання ракет ATACMS - іще один сигнал, що наша відданість справі захисту України непохитна

ТЧХУ та працівники "швидкої" надали допомогу постраждалим співробітникам ДСНС у Миколаєві

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА