14:20 19.05.2021

Україна домовилася про "зелений коридор" для вивезення українців із Сектора Гази через Єгипет - Кулеба

2 хв читати
Україна домовилася про "зелений коридор" для вивезення українців із Сектора Гази через Єгипет - Кулеба

Україна домовилася про "зелений коридор" для вивезення громадян України із Сектора Гази через Єгипет та організацію відповідного авіарейсу, повідомив міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба.

"Ми вже домовилися з владою Ізраїлю та Палестинської автономії про "зелений коридор" для евакуації, вже опрацювали організаційні питання з владою Єгипту і наразі на виконання доручення президента України ухвалено рішення про здійснення такої евакуації в найкоротші терміни шляхом вивезення наших громадян із території Сектора Гази на територію Єгипту та організацію відповідного авіарейсу коштом резервного фонду бюджету України", - сказав він на засіданні Кабінету Міністрів у середу.

Кулеба додав, що якщо не відбудеться якихось форс-мажорних подій через загострення конфлікту, протягом 48 годин така евакуація відбудеться.

"Значна робота вже проведена, наразі ми виходимо на фінішну пряму і проситимемо підтримки у причетних колег з уряду для максимально швидкого ухвалення такого рішення", - зазначив він.

Кулеба поінформував, що в Секторі Гази нині перебувають орієнтовно 1 600 українців.

"Ви всі бачите з новин, що відбувається наразі збройний конфлікт, ескалація ізраїльсько-палестинського протистояння, і є реальна загроза життю і здоров'ю наших співвітчизників. З 1600 громадян України 127 вже виявили бажання повернутися на Батьківщину, тобто бути евакуйованими", - вказав міністр.

За його словами, з таким проханням звернулися не тільки українці, а й громадяни Молдови, Білорусі та двох країн-членів ЄС.

"Посольство України в Ізраїлі вже склало списки тих, хто зацікавлений в евакуації", - зазначив глава МЗС.

Раніше президент України Володимир Зеленський доручив Кабінету Міністрів і Міністерству закордонних справ України організувати повернення громадян України з Сектора Гази

Речник Міністерства закордонних справ України Олег Ніколенко повідомив, що майже 120 українських громадян виявили бажання повернутися в Україну з Сектора Гази, Міністерство закордонних справ України опрацьовує безпечні шляхи їх репатріації.

"У зв'язку з бойовими діями, які тривають, українська сторона звернулася до міжнародних організацій для надання допомоги в організованому виїзді наших громадян із анклаву. Як і у 2012 і 2014 роках, коли проводилися аналогічні заходи, наразі опрацьовується можливість репатріації через територію Єгипту. Українські дипломати взаємодіють із єгипетською владою для отримання необхідних дозволів", - сказав він агентству "Інтерфакс-Україна".

За словами Ніколенка, критично важливо, щоб у зоні конфлікту настав "режим тиші" для того, щоб ця гуманітарна місія була можлива в максимально безпечних умовах.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Росіяни обстрілюють Херсон із лівого берега

Україні потрібно більше снарядів і ППО - Умєров у розмові з главою Пентагону

У Білому домі вважають за необхідне розгляд питання про допомогу Ізраїлю та Україні в Палаті представників цього тижня

Стефанчук: Україна розраховує, що завдяки мандату комісара Ради Європи будуть захищені права українців, які постраждали внаслідок російської агресії

РНБО розгляне загрози безпеці у зв'язку з роботою онлайн-казино - Зеленський

Україна запросить скликання засідання Ради "Україна - НАТО" щодо захисту неба та постачання озброєння - Зеленський

Українська авіація завдала ударів по п’яти районах зосередження противника

Росіяни за добу завдали двох ракетних і 43 авіаційних ударів по території України

На лінії фронту за добу відбулося 50 бойових зіткнень

ПАРЄ закликала використати заморожені активи РФ для відновлення України

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА