19:33 19.05.2021

Сторони ТКГ підтвердили додаткові гарантії безпеки для роботи КПВВ у Щасті та Золотому

2 хв читати
Сторони ТКГ підтвердили додаткові гарантії безпеки для роботи КПВВ у Щасті та Золотому

Речник української делегації в Тристоронній контактній групі (ТКГ) з врегулювання ситуації на Донбасі Олексій Арестович заявив, що учасники переговорів підтвердили додаткові гарантії безпеки для роботи КПВВ біля населених пунктів Щастя та Золоте з боку непідконтрольних Україні районів.

"Що стосується відкриття КПВВ, сьогодні сторони підтвердили додаткові гарантії безпеки для роботи КПВВ у Щасті та Золотому. Координатор ОБСЄ у гуманітарній підгрупі сказав, що він готовий особисто поїхати та надати об'єктивну оцінку готовності сторін до їх дзеркального відкриття з боку ОРДЛО. Тому що з нашого боку вони відкриті і працюють вже давно", - розповів Арестович агентству "Інтерфакс-Україна" за підсумками засідання ТКГ у середу.

При цьому точна дата візиту координатора ОБСЄ на тимчасово непідконтрольні Україні райони Донбасу поки що не уточнюється.

За словами Арестовича, "українська сторона запропонувала узгодити плани розмінування та допуску ремонтних груп до ключових об'єктів критичної інфраструктури на лінії розмежування, а також узгодити єдиний документ".

"Ми проаналізували розташування ділянок відновлення та об'єктів розмінування. Суть у тому, що більшість таких місць розміщені там, де потрібно розмінування. Ми вирішили виробити єдиний документ та єдину позицію в підгрупі з безпеки, яка забезпечила б гарантії безпеки та розмінування ділянок, тому що групам, які займатимуться відновленням об'єктів критичної інфраструктури, потрібні гарантії, що мін і небезпеки там немає", - зазначив він.

"Було два різних документи і треки, які ми хочемо об'єднати в один", - додав Арестович.

Він також додав, що "з 2019 року і до цього часу не виконувалася одна з головних домовленостей саміту "нормандської четвірки", а саме про розмінування 19 ділянок на Донбасі". "Наприклад, газорозподільна станція у Мар'їнці - для її відновлення потрібні були гарантії безпеки з обох сторін", - сказав Арестович.

Крім того, за словами речника української делегації, "Україна наполягала на обговоренні тематики обміну та повернення утримуваних осіб, а також щодо повного припинення вогню".

"Однак тут російська сторона має дуже чітку позицію - вивести нас для обговорення цих тем напряму з ОРДЛО, інакше вони впираються", - повідомив Арестович.

Він також додав, що "переговори політичної підгрупи ТКГ, як і раніше, у стагнації".

Як уточнив Арестович, "цього разу розшукувана та засуджена в Україні за тероризм Майя Пирогова не брала участі у консультаціях політичної підгрупи".

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Майже дві третини українців вважають демократію найкращою системою правління, це шостий показник серед досліджуваних країн - опитування

Українська ППО збила російську ракету в Криворізькому районі

Унаслідок обстрілу Сміли постраждали шість осіб - ДСНС

Умєров і помічник генсека НАТО обговорили ситуацію на полі бою і кроки на шляху до членства України в Альянсі

Двоє людей загинули, одна людина дістала поранень унаслідок вибуху в пункті прийому металобрухту на Львівщині

Рада підтримала в першому читанні законопроєкт про створення Держреєстру постраждалих від агресії РФ

ДБР з'ясовує обставини вибухів у Миколаєві, внаслідок яких загинули двоє військових і травмувалися п'ятеро рятувальників

Росіяни атакували вантажівку в Херсонській області, одна людина постраждала - ОВА

Суд розгляне клопотання Офісу генпрокурора про передання АРМА столичного ТРЦ Gulliver

Шмигаль і канцлер Казначейства Великої Британії Гант обговорили потреби України в енергообладнанні

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА