17:39 21.05.2021

Керівнику НААН висунуто підозру в хабарництві, його взяли під заставу

3 хв читати
Керівнику НААН висунуто підозру в хабарництві, його взяли під заставу

Керівнику Національної академії аграрних наук України (НААН) повідомлено про підозру за фактом одержання неправомірної вигоди (ч.4 ст.368 Кримінального кодексу України), Шевченківський районний суд Києва обрав йому запобіжний захід у вигляді застави в розмірі понад 1,3 млн грн, повідомляється на сайті Офісу генерального прокурора України в п'ятницю.

За даними слідства, президент НААН України, використовуючи своє службове становище, за попередньою змовою з групою осіб вимагав 4 млн грн неправомірної вигоди за збереження на посаді керівника держпідприємства, що входить до структури Академії, і неперешкоджання здійснення господарської діяльності.

Раніше йому також було повідомлено про підозру в одержані неправомірної вигоди у вигляді позашляховика за сприяння в призначенні на посаду директора держпідприємства, яке входить до структури НААН України, неперешкоджання укладання в подальшому договорів про спільну діяльність між цим держпідприємством і конкретними суб'єктами господарської діяльності. Крім цього, за винагороду він мав включити заздалегідь визначену особу до списку претендентів на заміщення вакансій академіків і членів-кореспондентів НААН України та організувати подальше передання відповідних матеріалів на розгляд Президії академії наук.

Як повідомлялося, керівника НААН було відсторонено від посади 28 квітня рішенням Київського апеляційного суду, а 17 травня (терміном до 8 липня) - повторно.

У грудні 2020 року правоохоронці викрили президента Національної академії аграрних наук України в одержанні неправомірної вигоди за включення особи до списку претендентів на заміщення вакансій академіків. Йому повідомили про підозру у вчиненні правопорушення за ч.3 ст.368 (прийняття пропозиції, обіцянки або одержання неправомірної вигоди службовою особою) Кримінального кодексу України.

Перед тим, у листопаді, співробітники СБУ виявили під час обшуків у будівлі президії НААН, розташованій поблизу адміністративних будівель органів центральної виконавчої влади в Печерському районі Києва, тайник із великою кількістю зброї, боєприпасів і вибухівки. У відомстві розповіли, що обшуки відбувалися у трьох областях України для отримання доказів за фактами заволодіння посадовими особами майном НААН.

У січні 2020 року п’ятьом чиновникам НААН повідомили про підозру в кримінальному провадженні за фактом незаконного заволодіння особливо цінними землями НААН у 2013-2014 роках. Йдеться про екс-президента і віце-президента НААН, директора, екс-завідувача відділу та завідувача відділу впровадження Науково-навчального центру Інституту землеробства НААН. Також про підозру повідомлено співробітнику СБУ та екс-начальнику управління державного земельного кадастру Головного управління Держземагентства в Київській області.

За даними САП, ділянки були сформовані в результаті виключення 15,12 га особливо цінних земель ДП "Дослідне господарство "Чабани", ринкова вартість яких на момент переходу в приватну власність становила близько 42,5 млн грн. За клопотанням сторони обвинувачення слідчий суддя наклав арешт на всі 144 земельні ділянки.

Раніше, в 2016-2017 рр., працівники СБУ припинили спробу заволодіння ділками з контрольованої "ДНР" території Донецької області землями НААН на підконтрольній українській владі території Донбасу вартістю понад 250 млн грн, а також припинили спробу незаконного відчуження 1,9 тис. га земель НААН на території Луганської області.

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Кличко візьме участь у Саміті мерів європейських міст, приуроченому до Дня Європи

РФ наразі не запрошена на Саміт миру, але мирний процес без Росії неможливий - МЗС Швейцарії

Ворог не прорвався до каналу Сіверський Донець - Донбас, ситуація в районі Часового Яру контрольована, другу лінію оборони укріплено - ОСУВ "Хортиця"

За минулу добу на півдні України знищено авіаракету, два БПЛА Shahed і два "Орлани"

На катерах ВМС ЗСУ "Ірпінь" і "Рені", отриманих від Естонії, виконуватимуть бойові завдання

Україна не має реалістичного плану "Б" у короткостроковій перспективі без допомоги США - Стефанішина

У п'ятницю в Україні буде тепло і сухо, на півдні вдень до 26°, у Чернігівській та Сумській областях 15-20°

Сили оборони України покращили своє тактичне становище в районі Серебрянського лісництва - ОСУВ "Хортиця"

Україна розглядає механізм ленд-лізу як запобіжник проти політичної дестабілізації серед союзників - Стефанішина

Союзники працюють над тим, щоб гарантувати незворотність членства України в НАТО на саміті у Вашингтоні - Стефанішина

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА