19:02 21.05.2021

Зеленський підписав указ про введення в дію рішення РНБО про санкції від 14 травня

3 хв читати
Зеленський підписав указ про введення в дію рішення РНБО про санкції від 14 травня

Президент України Володимир Зеленський підписав указ про введення в дію рішення Ради національної безпеки і оборони від 14 травня, котре оновлює список фізичних і юридичних осіб, проти яких запроваджуються санкції, зокрема його розширено "ворами в законі" й іноземцями, які є "кримінальними авторитетами".

Відповідний указ №203/2 021 від 21 травня розміщено на сайті глави держави.

"Цим рішенням продовжено санкційні обмеження, дія яких закінчується у травні поточного року, щодо деяких фізичних і юридичних осіб, зокрема, інтернет-ресурсів та сервісів, які були введені раніше і продовжені указом президента України від 14 травня 2020 № 184", - повідомили інформаційному агентству "Інтерфакс-Україна" в Офісі президента України.

Рішення, зокрема, продовжує на три роки санкції, впроваджені указом президента Петра Порошенка від 14 травня 2018 року №126 (повторно впроваджені з невеликим розширенням указом від 21 червня 2018 року), а також змінами 2019-го і 2020 років.

Загальна кількість фізичних осіб, проти яких впроваджено санкції, в новому указі становить 674, юридичних - 138, тоді як в указі трирічної давності - відповідно 1 748 і 756.

У новому списку юросіб, як і раніше, є російські ЗМІ (зокрема телеканали "Первый канал", "Звезда", "Рен ТВ" тощо) і ЗМІ, що діють в окупованому Криму (зокрема "Телерадиокомпания Ялта"), платіжні системи (російські WebMoney, PayMaster і литовська WM Transfer), а також широкий перелік російських IT-компаній (зокрема "Мегасофт", "Киви", "Лаборатория Касперского", "Доктор Веб", "Яндекс", "1С" тощо), а також їхні філії. Санкції проти них впроваджено терміном на три роки.

При цьому в оновленому списку з'явилися ТОВ "Мультимедійний інформаційний центр "Известия" і ЗАТ "Редакція газети "Московський комсомолець", а також ЗМІ, зареєстровані в окупованому Криму. Раніше ці видання в списку санкцій РНБО не фігурували.

У списку фізосіб, до яких продовжуються обмеження, є ватажок т.зв. ДНР Денис Пушилін, ватажок т.зв. ЛНР Леонід Пасічник, "голова" тимчасово окупованого Криму Сергій Аксьонов, санкції проти яких впроваджуються безстроково, а також громадяни РФ: професор МДІМВ МЗС РФ Євген Воронін, засновник ТОВ "Корпорация Парус" Олексій Федоренко і засновник ТОВ "1С" Борис Нуралієв - проти них санкції впроваджено на три роки. Решта фігурантів списку - 557 "ворів у законі" а також 111 іноземців, які є "кримінальними авторитетами", переважно громадяни РФ, Грузії та Азербайджану; проти них санкції впроваджено безстроково.

Санкції щодо фізичних осіб передбачають такі заходи, як блокування активів, обмеження торговельних операцій, часткове або повне припинення транзиту ресурсів, польотів і перевезень територією України, запобігання виведенню капіталів за межі України, призупинення виконання економічних і фінансових зобов'язань, анулювання або призупинення ліцензій та інших дозволів, отримання або наявність яких є умовою для здійснення певного виду діяльності, зокрема анулювання або призупинення дії спеціальних дозволів на користування надрами.

Передбачено також заборону на участь у приватизації, оренді державного майна резидентами іноземної держави та особами, які прямо або побічно контролюються резидентами іноземної держави або діють в їх інтересах, заборону на користування радіочастотним ресурсом України, обмеження або припинення надання телекомунікаційних послуг і використання телекомунікаційних мереж загального користування. Передбачається повна або часткова заборона здійснення операцій із цінними паперами, емітентами яких є особи, до яких застосовано санкції, заборона видачі дозволів, ліцензій Національного банку України на здійснення інвестицій в іноземну державу, розміщення валютних цінностей на рахунках і вкладах на території іноземної держави, а також припинення видачі дозволів, ліцензій на ввезення в Україну з іноземної держави або вивезення з України валютних цінностей та обмеження видачі готівки за платіжними картками, емітованими резидентами іноземної держави.

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА