19:20 23.05.2021

Президент Литви вимагає звільнити затриманого в Мінську екс-головного редактора каналу NEXTA Протасевича, закликає ЄС і НАТО відреагувати на дії Білорусі

2 хв читати
Президент Литви вимагає звільнити затриманого в Мінську екс-головного редактора каналу NEXTA Протасевича, закликає ЄС і НАТО відреагувати на дії Білорусі

Литовський президент Гітанас Науседа вимагає звільнити затриманого в неділю в аеропорту Мінська колишнього головного редактора інтернет-ресурсу NEXTA Романа Протасевича і закликає міжнародну спільноту вжити заходів.

"Я вимагаю, щоб білоруський режим негайно звільнив затриманого і дозволив йому, а також усім іншим пасажирам літака продовжити політ до Вільнюса. Я звертаюся до союзників з НАТО і Євросоюзу (ЄС) із закликом негайно відреагувати на загрозу, яку представляє білоруський режим для міжнародної цивільної авіації", - написав Науседа в Facebook.

"Міжнародна спільнота має терміново вжити заходів, щоб подібні інциденти не могли повторитися. Я говоритиму про це на нинішньому вже завтра в Брюсселі засіданні Європейської ради", - заявив президент Литви.

В аеропорту Мінська в неділю здійснив екстрену посадку літак авіакомпанії Ryanair, що прямував з Афін до Вільнюса. Літак наблизився до кордону Литви, але був змушений повернути до Мінська. Цим літаком летів колишній головний редактор інтернет-ресурсу NEXTA Протасевич. Після посадки літака він був затриманий.

Лідер білоруської опозиції Світлана Тихановська заявила, що це була спецоперація із затримання Протасевича.

Радник Тихановської Франтішек Вячорка сказав агентству BNS, що Білорусь змусила літак змінити курс, піднявши в повітря винищувачі МіГ-29.

"Білоруський журналіст Роман Протасевич летів з Афін до Вільнюса тим же рейсом, що тиждень тому летіла і сама Тихановська", - сказав Вячорка.

За його словами, якби Тихановська в неділю теж була в літаку, вона так само була б затримана.

"Вони підняли військовий винищувач МіГ-29, білоруський диспетчер наказав лайнеру змінити напрямок і летіти в Мінський аеропорт нібито через якусь загрозу мінування. У Мінську влаштували повторний огляд пасажирів, перевіряли лайнер, і коли пасажири виходили з літака, Протасевича затримали", - сказав Вячорка.

За його словами, Протасевича в Мінську затримала кримінальна поліція.

Як заявив Вячорка, підняття в повітря військового винищувача для перехоплення пасажирського літака порушило всі можливі правила міжнародної цивільної авіації.

У білоруських ЗМІ з'явилася інформація, що рішення про посадку літака Ryanair у Мінську ухвалював особисто Олександр Лукашенко.

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА