19:42 23.05.2021

ЄС вимагає від Мінська негайно відправити до Вільнюса затриманий літак з усіма пасажирами

3 хв читати
ЄС вимагає від Мінська негайно відправити до Вільнюса затриманий літак з усіма пасажирами

В ЄС пильно стежать за розвитком ситуації навколо літака авіакомпанії Ryanair, на якому летів білоруський опозиціонер Роман Протасевич і який був посаджений в Мінську через можливу загрозу вибуху.

"Абсолютно неприйнятно змушувати борт Rynair, який слідував з Афін до Вільнюса, здійснювати посадку в Мінську. Всі пасажири негайно повинні мати можливість продовжити політ до Вільнюса. Їх безпека повинна бути гарантована", - написала в неділю в Twitter глава Європейської комісії Урсула фон дер Ляєн.

"Будь-яке порушення міжнародних авіаперевезень має спричинити наслідки", - зазначила вона.

"Уважно стежимо за розвитком ситуації навколо рейсу Ryanair з Афін до Вільнюса, який примусили здійснити посадку в Мінську через можливу загрозу безпеці. Це абсолютно неприйнятно. Ми покладаємо відповідальність за безпеку усіх пасажирів рейсу на владу Білорусі", - написав зі свого боку в Twitter глава європейської дипломатії Жозеп Боррель.

"Ми дуже стурбовані повідомленням щодо примусової посадки борту Ryanair у Мінську. Ми закликаємо Білорусь негайно дозволити продовжити політ рейсу і всім його пасажирам", - відреагував на повідомлення з Мінська глава Європейської ради Шарль Мішель.

"Розслідування інциденту з боку Міжнародної організації цивільної авіації матиме першочергове значення", - зазначив він.

Йдеться про літак, який був екстрено посаджений у Мінську. Цим літаком з Афін до Вільнюса летів колишній головний редактор інтернет-ресурсу NEXTA Роман Протасевич. Після посадки літака він був затриманий.

Радник Тихановської Франтішек Вячорка сказав агентству BNS, що Білорусь змусила літак змінити курс, піднявши в повітря винищувачі МіГ-29.

"Протасевич летів з Афін до Вільнюса тим же рейсом, що тиждень тому летіла і сама Тихановська", - сказав Вячорка. За його словами, якби Тихановська в неділю теж була в літаку, вона так само була б затримана.

"Вони підняли військовий винищувач МіГ-29, білоруський диспетчер наказав лайнеру змінити напрямок і летіти в Мінський аеропорт нібито через якусь загрозу мінування. У Мінську влаштували повторний огляд пасажирів, перевіряли лайнер, і коли пасажири виходили з літака, Протасевича затримали", - сказав Вячорка.

За його словами, Протасевича в Мінську затримала кримінальна поліція.

Як заявив Вячорка, підняття в повітря військового винищувача для перехоплення пасажирського літака порушило всі можливі правила міжнародної цивільної авіації.

У білоруських ЗМІ з'явилася інформація, що рішення про посадку літака Ryanair у Мінську ухвалював особисто Олександр Лукашенко, якого ЄС, США не визнають законно обраним.

Раніше повідомлялося, що екс-головний редактор телеграм-каналу NEXTA і редактор телеграм-каналу "Білорусь головного мозку" (обидва визнані екстремістськими в Білорусі) Роман Протасевич був оголошений у міждержавний розшук. У листопаді 2020 року Генпрокуратура Білорусі зверталася до Мін'юсту Польщі з проханням про його взяття під варту і видачу для притягнення до кримінальної відповідальності як обвинувачуваних у справі про масові заворушення в Білорусі.

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА