21:13 23.05.2021

Генсек НАТО називає інцидент у білоруському аеропорту небезпечним розвитком подій, які вимагають міжнародного розслідування

2 хв читати
Генсек НАТО називає інцидент у білоруському аеропорту небезпечним розвитком подій, які вимагають міжнародного розслідування

У НАТО пильно спостерігають за ситуацією навколо літака авіакомпанії Ryanair, який слідував рейсом Афіни-Вільнюс і був змушений приземлитись у Мінську.

"Ми уважно стежимо за примусовим приземленням в Білорусі рейсу, що прямував до Вільнюса, і за повідомленнями про затримання опозиціонера Романа Протасевича", - написав у неділю в Twitter генсек НАТО Єнс Столтенберг.

"Це серйозний і небезпечний інцидент, який вимагає міжнародного розслідування", - додав він.

"Білорусь повинна гарантувати безпечне повернення членів команди і всіх пасажирів", - зазначив Столтенберг.

Йдеться про літак, який був екстрено посаджений у Мінську. Цим літаком з Афін до Вільнюса летів колишній головний редактор інтернет-ресурсу NEXTA Роман Протасевич. Після посадки літака він був затриманий.

Радник Тихановської Франтішек Вячорка сказав агентству BNS, що Білорусь змусила літак змінити курс, піднявши в повітря винищувачі МіГ-29.

"Протасевич летів з Афін до Вільнюса тим же рейсом, що тиждень тому летіла і сама Тихановська", - сказав Вячорка. За його словами, якби Тихановська в неділю теж була в літаку, вона так само була б затримана.

"Вони підняли військовий винищувач МіГ-29, білоруський диспетчер наказав лайнеру змінити напрямок і летіти в Мінський аеропорт нібито через якусь загрозу мінування. У Мінську влаштували повторний огляд пасажирів, перевіряли лайнер, і коли пасажири виходили з літака, Протасевича затримали", - сказав Вячорка.

За його словами, Протасевича в Мінську затримала кримінальна поліція.

Як заявив Вячорка, підняття в повітря військового винищувача для перехоплення пасажирського літака порушило всі можливі правила міжнародної цивільної авіації.

У білоруських ЗМІ з'явилася інформація, що рішення про посадку літака Ryanair у Мінську ухвалював особисто Олександр Лукашенко, якого ЄС, США не визнають законно обраним.

Раніше повідомлялося, що екс-головний редактор телеграм-каналу NEXTA і редактор телеграм-каналу "Білорусь головного мозку" (обидва визнані екстремістськими в Білорусі) Роман Протасевич був оголошений у міждержавний розшук. У листопаді 2020 року Генпрокуратура Білорусі зверталася до Мін'юсту Польщі з проханням про його взяття під варту і видачу для притягнення до кримінальної відповідальності як обвинувачуваних у справі про масові заворушення в Білорусі.

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Перевіряється причетність до розстрілу поліцейських на Вінниччині двох військовослужбовців

Українські прикордонники знищили ворожий комплекс спостереження "Муром-М"

СБУ, ГУР і ССО організували атаку на енергоінфраструктуру РФ, вночі уражено об'єкти у 8 областях - джерело

Польські фермери припинили блокувати фури перед ПП "Медика - Шегині" та "Краковець - Корчова" - Держприкордонслужба

Окупанти обстріляли прикордонний Вовчанськ, загинув мирний житель, ще двоє поранені

Сирський обговорив із командувачем оборони Данії потреби ЗС України та допомогу

Клименко про розстріл поліцейських у Вінницькій області: Цей трагічний випадок показує, що тилу для поліцейських немає

Ворог уранці атакував Одесу, пошкоджено об'єкт інфраструктури - ОВА

Окупанти обстріляли Суми, Білопілля та 13 сіл у Сумській і Чернігівській областях за добу, поранено двох мирних жителів

Зеленський підтримав реконструкцію міськлікарні №2 Кривого Рогу для лікування поранених військових

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА