11:45 24.05.2021

Інцидент з авіалайнером у Білорусі є проявом міжнародного тероризму, вигодонабувачем стала РФ - радник керівника ОП

3 хв читати
Інцидент з авіалайнером у Білорусі є проявом міжнародного тероризму, вигодонабувачем стала РФ - радник керівника ОП

Повітряний інцидент у Білорусі з літаком, що виконував рейс Афіни-Вільнюс, - ця прямий прояв міжнародного тероризму, і трактуватися цей інцидент має однозначно, заявив радник керівника Офісу президента Михайло Подоляк.

"Примус пасажирського літака до посадки в Мінську через сфальсифікований привід "про мінування" і під конвоєм військової авіації - безумовний і демонстративний виклик сучасному світу. Очевидно також, що цей фантастичний за цинізмом акт нинішньої білоруської держави потребує обов'язкової жорсткої юридичної оцінки. Мінімально це може бути "заборона на небо", ізоляція країни від прямих комунікацій із цивілізованим світом. Оптимально - прямі персональні санкції стосовно авторів цього єзуїтського сценарію", - йдеться в коментарі Подоляка, переданому агентству "Інтерфакс-Україна" в понеділок.

Радник керівника Офісу президента наголосив, що такі дії явно руйнують загальноприйняті правила поведінки та створюють смертоносні прецеденти.

"Зрозуміло, що офіційний Мінськ байдужий до власної репутації, і тому засобів впливу не так багато - тільки ізоляція і тільки істотні фінансово-торговельні обмеження. Зрозуміло також, що якби такий інцидент із силовим примусом іноземного пасажирського авіалайнера до невмотивованої посадки стався у вільній країні, наслідки були б набагато важчі. Аж до вигнання з адекватного міждержавного спілкування", - зазначив Подоляк.

Водночас він зазначив, що в результаті проведеної операції президент Білорусі Олександр Лукашенко, якого ЄС і США не визнають законно обраним, і Білорусь загалом "остаточно перейшли в розряд максимальної токсичності та нерукостискання", що робить РФ вигодонабувачем цієї ситуації.

"Ніякий компромісний вихід із політичної кризи за участю європейських посередників тепер неможливий. Єдиний шлях у Лукашенка - остаточно розчинити свою країну в РФ. Виходячи з підсумкової ціни події, поза сумнівом, головним організатором і вигодонабувачем примусової посадки є РФ", - написав радник керівника Офісу президента.

За словами Подоляка, наразі вже очевидно, що саме РФ свого часу готувала такий сценарій для України - "у вигляді неіснуючої "спецоперації" з таким самим примусовим сценарієм і подальшою максимальною дискредитацією нашої країни, про що досі щиро шкодують окремі наші "корисні", скажімо так, медійні суб'єкти".

Як повідомлялося, пасажирський літак авіакомпанії Ryanair, що виконував рейс Афіни-Вільнюс удень 23 травня, був посаджений в аеропорту Мінська через повідомлення про мінування. Близький до прес-служби президента Білорусі Telegram-канал "Пул першого" повідомив, що рішення про посадку літака в Мінську прийняв особисто Олександр Лукашенко. Також за його дорученням для супроводу пасажирського літака в небо був піднятий винищувач МіГ-29. Компанія Ryanair повідомила в неділю, що літак приземлився в Мінському аеропорту, оскільки білоруські авіадиспетчери інформували про потенційну загрозу в літаку. Після перевірки літака ця інформація не підтвердилася, і він відбув у пункт призначення.

Одним з пасажирів літака був головний редактор визнаного в Білорусі екстремістським інтернет-ресурсу NEXTA Роман Протасевич, якого Білорусь раніше оголосила в міждержавний розшук. Після посадки літака його затримали.

У відповідь на інцидент голова комітету сенату США з міжнародних відносин Боб Менендес і його колеги з Чехії, Латвії, Німеччини, Литви, Ірландії, Польщі та Великої Британії оприлюднили заяву, в якій засуджують владу Білорусі після інциденту з рейсом Ryanair. Доти, доки не буде проведено розслідування, законодавці закликають призупинити членство Білорусі в організації та "заборонити всі польоти над республікою, зокрема польоти в країну та з неї". Крім того, законодавці вимагають негайного та беззастережного звільнення Протасевича.

Голова Європейської комісії (ЄК) Урсула фон дер Ляєн закликала покарати осіб, винних у примусовій посадці в Мінську літака авіакомпанії Ryanair. Глава Євроради Шарль Мішель внесе це питання до порядку денного саміту ЄС, що відкривається в понеділок.

Уряд Литви назвав інцидент із літаком авіакомпанії Ryanair, що виконував рейс Афіни-Вільнюс, "державною терористичною дією" з боку Мінська і заявив про готовність домагатися закриття повітряного простору Білорусі для міжнародних польотів.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Команда Трампа готує пропозиції для послаблення незалежності ФРС - WSJ

СБУ і Нацполіція затримали в трьох областях України торговців трофейною зброєю

Міністра Сольського звільнили з-під варти, він знову виконує свої обов'язки

До Києва прибула новопризначена глава МЗС Латвії

В Україну повернули тіла 140 загиблих захисників - Координаційний штаб

У ніч на суботу на більшій частині України невеликі дощі, у Житомирській і Вінницькій областях можливі заморозки на ґрунті

Роботу "Київтеплоенерго" заблоковано у зв'язку з черговими обшуками правоохоронців – компанія

Заступнику гендиректора "Росатому" повідомлено про підозру в розграбуванні ЧАЕС під час окупації

ДБР установило двох військових, які допомагали втекти підозрюваним у вбивстві поліцейського на Вінниччині

Просування російських військ на захід від Авдіївки пришвидшилося – британська розвідка

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА