13:40 24.05.2021

Amnesty International вимагає негайно звільнити білоруського журналіста Протасевича

2 хв читати
Amnesty International вимагає негайно звільнити білоруського журналіста Протасевича

Міжнародна неурядова організація Amnesty International виступила за негайне звільнення білоруського журналіста, колишнього редактора визнаного у Білорусі екстремістським Telegram-каналу NEXTA Романа Протасевича.

"Немає сумнівів у тому, що білоруська влада використала фальшиву загрозу вибуху і винищувач МіГ, щоб змусити приземлитися літак, який летів з однієї країни Європейського Союзу в іншу. Причому це було зроблено з єдиною метою - затримати і змусити замовкнути критично налаштованого до білоруської влади журналіста, який виїхав із країни. Хоча це звучить як сценарій до голлівудського фільму, насправді це реальність очевидного акту повітряного піратства, яка відверто лякає. Європейський Союз і решта світу повинні відреагувати на цю ситуацію й закликати до негайного звільнення Романа Протасевича. Йому мають дозволити покинути Білорусь і відправитися до країни, яку сам обере", - йдеться в заяві, оприлюдненій у понеділок.

В Amnesty International нагадали, що в 2020 році NEXTA та наближені Telegram-канали було оголошено "екстремістськими" і згодом заборонено в Білорусі. Протасевича та його соратника Степана Путила довільно внесли до списку "осіб, причетних до терористичної діяльності", їм також заочно пред'явили звинувачення в "розпалюванні масових заворушень", "грубому порушенні громадського порядку" і "розпалюванні ненависті" щодо державних посадових осіб і співробітників правоохоронних органів. Ці злочини караються позбавленням волі терміном до 15 років.

Як повідомлялося, пасажирський літак авіакомпанії Ryanair, що прямував рейсом Афіни-Вільнюс удень 23 травня, було посаджено в аеропорту Мінська через повідомлення про мінування. Близький до прес-служби президента Білорусі Telegram-канал "Пул Першого" повідомив, що рішення про посадку літака в Мінську прийняв особисто Олександр Лукашенко. Також за його дорученням для супроводу пасажирського літака в небо було піднято винищувач МіГ-29. Компанія Ryanair повідомила в неділю, що літак приземлився в Мінському аеропорту, оскільки білоруські авіадиспетчери інформували про потенційну загрозу безпеці в літаку. Після перевірки літака ця інформація не підтвердилася, і він попрямував до пункту призначення.

Одним із пасажирів літака був головний редактор визнаного в Білорусі екстремістським інтернет-ресурсу NEXTA Роман Протасевич, якого раніше Білорусь оголосила в міждержавний розшук. Після посадки літака його затримали.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА