17:40 24.05.2021

З вересня в українських школах впровадять нове меню зі 160 страв

3 хв читати
З вересня в українських школах впровадять нове меню зі 160 страв

Із 1 вересня 2021 року в українських школах впровадять нове меню для учнів зі 160 страв із більш корисним та збалансованим раціоном, повідомляє прес-служба президента.

"Нове меню складається зі 160 страв, які використовуватимуться залежно від кратності харчування для кожного окремого закладу", - повідомляє прес-служба глави Української держави за підсумками презентації плану заходів щодо реформування системи шкільного харчування та представлення оновленого меню за участі першої леді Олени Зеленської.

За словами розробника меню шеф-кухаря Євгена Клопотенка, раціон учнів стане більш збалансованим та різноманітним.

"У меню шкільних їдалень з'являться традиційні українські страви, популярні страви різних кухонь світу, а також безглютенові позиції, буде збільшено кількість фруктів та м’яса у раціоні. До меню додаються покрокові рецепти та технічні картки, що значно полегшить роботу працівників шкільних їдалень", - сказав він.

Так, нове повноцінне чотиритижневе меню розробили в рамках робочої групи Клопотенко та команда проекту CultFood спільно з технологами, дієтологами та представниками Міністерства охорони здоров'я України.

"Коли ми розпочинали роботу над реформою системи шкільного харчування, ми поставили собі за ціль - підвищити загальний середній рівень харчування в українських школах. Це комплексне завдання: від поліпшення якості, поживності страв і безпеки харчових продуктів до ресурсного забезпечення шкіл. Я хочу, щоб діти із задоволенням йшли до шкільної їдальні, а батьки були при цьому впевнені, що шкільне харчування корисне для здоров'я", - зазначила Зеленська.

За словами міністра охорони здоров'я Віктора Ляшка, збереження здоров'я дітей є одним із найважливіших завдань держави, тому реформа шкільного харчування надзвичайно актуальна та важлива. "Харчування дітей має бути, і буде здоровим та збалансованим. Переконаний, що нам це вдасться", - зазначив міністр.

Зазначається, що був розроблений і затверджений план заходів щодо реформування системи шкільного харчування. Зокрема, відбулося суттєве оновлення нормативної бази в частині санітарного регламенту, нормативів та порядку організації харчування учнів, затвердження гігієнічних вимог до виробництва та обігу харчових продуктів тощо.

Протягом 2020 року вдалося поліпшити матеріально-технічну базу шкільного харчування.

"Вперше було виділено 400 млн грн державної субвенції для шкіл, завдяки якій відбулася модернізація харчоблоків у 1809 закладах", - повідомляє прес-служба президента.

Підхід до реформування системи шкільного харчування був комплексним і включав державний моніторинг постачальників харчових продуктів та послуг із організації харчування.

"Наступним важливим кроком реформи буде імплементація змін на місцях, впровадження системи контролю, продовження модернізації харчоблоків та популяризації культури здорового харчування в суспільстві", - зазначила перша леді.

Презентація нового шкільного меню відбулася за участі міністра освіти і науки України Сергія Шкарлета, міністра охорони здоров’я Віктора Ляшка, заступника міністра економіки України Сергія Глущенка, голови Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів і захисту споживачів Владислави Магалецької та шеф-кухаря Євгена Клопотенка.

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Країни НАТО не мають наміру розміщувати свої війська в Україні - Столтенберг

Фракція "Слуги народу" ухвалила рішення про необхідність поділу повноважень Мінвідновлення - Безгін

Спортсмени можуть допомогти в залученні більшої кількості країн до Глобального саміту миру - Єрмак

Кабмін передав Міноборони повноваження Генштабу щодо погодження бронювання

У Львівській області чоловік загинув унаслідок вибуху гранати

Зеленський підписав Укази про призначення понад 100 суддів

Зеленський: Кремль відзначив день завершення Другої світової війни своїм нацизмом – масованим ударом по Україні

Зеленський: Зрив будь-яких спроб наступальних дій РФ – це нагальний пріоритет

Зеленський провів телефонну розмову із прем'єр-міністром Саудівської Аравії

Окупанти за добу завдали 59 ракетних і 55 авіаударів по Україні, обстріляли понад 110 населених пунктів

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА