19:00 24.05.2021

Низка відомств спільно презентували нове шкільне меню

2 хв читати
Низка відомств спільно презентували нове шкільне меню

Низка відомств презентували розроблене в рамках реформування системи шкільного харчування меню з обмеженою кількістю солі та цукру, жирів рослинного й тваринного походження, соків, зменшеним споживанням хліба та картоплі, збільшеним споживанням молока та кисломолочних продуктів, м'яса, риби, круп і бобових.

Як повідомляє Державна служба з питань безпечності харчових продуктів і захисту споживачів на сайті у понеділок, реформуванням системи шкільного харчування та її створенням займалася робоча група у складі представників Міносвіти, МОЗ та Мінекономіки, Держпродспоживслужби, Антимонопольного комітету, дієтологів та зовнішніх експертів.

Уточнюється, що нове меню буде впроваджено у школах із 1 вересня.

Меню зі зниженим споживанням хліба та врегульованою калорійністю страв містить 160 рецептів, серед яких - традиційні українські страви (банош, шпундри, вертута, полтавський борщ, товчанка тощо), популярні страви світової кухні (пастуший пиріг, цінабон з корицею, чилі кон карне, лобіо та інші), а також безглютенові позиції (банановий бісквіт, булочка з корицею, печиво горіхове, млинці). Крім цього, система харчування розширює вибір застосовуваних каш: крім рисової, гречаної та вівсяної, в меню додані булгур, пшоняна крупа, сочевиця та кускус.

У нових чотиритижневих меню страви повторюватимуться раз у два місяці, а не кожні два тижні.

"Мені дуже приємно, що я безпосередньо беру участь у процесі, який закладає підвалини нової системи на багато років вперед. Оновлене меню, яке сьогодні було презентоване, відповідає найкращим європейським практикам та, що найголовніше, розроблено з користю для здоров’я дітей", - підсумувала голова Держпродспоживслужби Владислава Магалецька, слова якої наведено у повідомленні.

Як повідомлялося, Міністерство освіти і науки України у травні 2021 року підписало меморандум щодо реалізації комунікаційної кампанії здорового харчування з UNICEF та Посольством Швейцарії в рамках реформування системи шкільного харчування.

За даними першої леді країни Олени Зеленської, цей документ передбачає початок поведінкового дослідження серед дітей, батьків і педагогів, а також запуск у серпні інформаційного порталу з реформування системи шкільного харчування.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Росіяни обстрілюють Херсон із лівого берега

Україні потрібно більше снарядів і ППО - Умєров у розмові з главою Пентагону

У Білому домі вважають за необхідне розгляд питання про допомогу Ізраїлю та Україні в Палаті представників цього тижня

Стефанчук: Україна розраховує, що завдяки мандату комісара Ради Європи будуть захищені права українців, які постраждали внаслідок російської агресії

РНБО розгляне загрози безпеці у зв'язку з роботою онлайн-казино - Зеленський

Україна запросить скликання засідання Ради "Україна - НАТО" щодо захисту неба та постачання озброєння - Зеленський

Українська авіація завдала ударів по п’яти районах зосередження противника

Росіяни за добу завдали двох ракетних і 43 авіаційних ударів по території України

На лінії фронту за добу відбулося 50 бойових зіткнень

ПАРЄ закликала використати заморожені активи РФ для відновлення України

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА