10:08 25.05.2021

НАБУ і САП повідомили ще семи особам про підозру у справі "ВіЕйБі Банку"

2 хв читати
НАБУ і САП повідомили ще семи особам про підозру у справі "ВіЕйБі Банку"

Національне антикорупційне бюро України (НАБУ) і Спеціалізована антикорупційна прокуратура (САП) повідомили про підозру шести чиновникам Національного банку України та представнику компанії-оцінювача, який сприяв отриманню бенефіціарним власником "ВіЕйБі Банку" стабілізаційного кредиту в розмірі 1,2 млрд грн.

Як повідомляє прес-служба НАБУ, загальна кількість осіб, задіяних в організації схеми із заволодіння коштами, зросла до 17 осіб.

На момент скоєння злочину особи, яким 24 травня було оголошено про підозру, обіймали посади: заступника начальника, начальника одного з управлінь і начальника одного з відділів ГУ НБУ у Києві та Київській області, директора юридичного департаменту Національного банку України, головного економіста відділу нагляду за діяльністю банків департаменту пруденційного нагляду генерального департаменту банківського нагляду НБУ, директора департаменту пруденційного нагляду генерального департаменту банківського нагляду НБУ, а також заступника директора товариства-оцінювача.

Дії працівників банку кваліфіковано за ознаками злочину, передбаченого ч.2 ст.364 КК України. Представнику товариства повідомлено про підозру за ст.191 КК України.

Як повідомлялося, в межах досудового розслідування встановлено, що в жовтні 2014 року "ВіЕйБі Банк", віднесений до категорії проблемних банків, звернувся до НБУ з клопотанням надати йому стабілізаційний кредит під заставу нерухомого майна. Незважаючи на те, що зазначений банк не надав усіх необхідних для цього документів, правління Нацбанку, всупереч вимогам законодавства, погодилося на його пропозицію.

Вартість нерухомості, переданої в заставу Нацбанку, була завищена майже в 25 разів шляхом складання підроблених звітів про оцінку. Службовці НБУ "ВіЕйБі Банку" надали 1,2 млрд грн стабілізаційного кредиту.

У листопаді 2019 року прокурори САП і детективи НАБУ у справі заволодіння 1,2 млрд грн стабілізаційного кредиту повідомили про підозру десятьом колишнім і нинішнім службовцям Національного банку України та "ВіЕйБі Банку".

НАБУ, зокрема, підозрює власника "Укрлендфармінг" та екс-вигодоодержувача "ВіЕйБі Банку" Бахматюка нібито в змові з екс-першим заступником голови Нацбанку Олександром Писаруком для виведення в 2014 році 1,2 млрд грн рефінансування з цього комерційного банку.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

"Укренерго" застосувало графіки аварійних відключень до вечора в Дніпропетровській, Запорізькій та Кіровоградській областях

Баварія передала київським патрульним 11 спеціально обладнаних мотоциклів BMW

Дві ракети, запущені РФ по Одесі, збито, травмовано дитину - ОВА

Зеленський про обстріл РФ двох ГЕС: Під загрозою не лише Україна, а й Молдова

Річковий порт і мультимодальний термінал можуть з'явитися на березі Тиси

Насильство російських військових над мирними жителями має системний характер - Офіс генпрокурора

Україна і Польща погодили продовження діяльності Польського центру підтримки культури в Україні на 2024 рік

World Monuments Fund реалізує майже 20 проєктів, спрямованих на збереження архітектурної спадщини України

Зеленський звільнив Марка Шевченка з посади посла України в Молдові

Глави МЗС України та Індії провели в Нью-Делі двосторонні переговори та оглядове засідання міжурядової комісії

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА