14:28 25.05.2021

В Україні презентували проект зеленої книги з внесення змін до конституційної реформи

3 хв читати
В Україні презентували проект зеленої книги з внесення змін до конституційної реформи

- В Україні презентували проект зеленої книги з внесення змін до конституційної реформи, яка розкриває ключові проблеми конституційного дизайну державної влади, повідомив голова правління Центру політико-правових реформ Ігор Коліушко.

"Ця книга є документом для консультацій із громадськістю щодо проблем в органах або інститутах державної влади. Коли влада думає, що є певні проблеми і потрібні ті чи інші зміни, тоді мудрі уряди починають із того, що готують такий документ - зелену книгу... Для того, щоб громадяни переконалися, що влада правильно розуміє проблеми, і щоб влада почула думки громадян та розуміла, чи будуть вони підтримувати її ініціативи", - розповів голова правління Центру політико-правових реформ Ігор Коліушко під час презентації зеленої книги в Українському кризовому медіа-центрі.

За його словами, "презентація документа, який було напрацьовано в рамках діяльності парламентської експертної робочої групи з питань конституційного реформування в січні-травні 2021 року, приурочена до 25-річчя Конституції України і на тлі потреби широкого суспільного діалогу про стан конституціоналізму в країні".

Він зазначив, що "проект зеленої книги охоплює розділи Конституції, які стосуються організації діяльності державної влади".

У проекті внесено пропозиції щодо скорочення терміну повноважень народних депутатів Верховної Ради з п’яти до чотирьох років, що зумовлено активними процесами в українському суспільстві.

Крім того, пропонується перенести вибори до парламенту з осені на іншу пору року, оскільки це заважає обговоренню бюджету. Також пропонується норма щодо ухвалення рішень у парламенті не абсолютною, а відносною більшістю народних депутатів за прикладом країн ЄС, а також фіксація в Конституції гарантій для парламентської опозиції.

Що стосується інституту президентської влади, то пропонується уточнити норму Конституції в частини функції президента як гаранта суверенітету, територіальної цілісності, прав людини та Конституції.

"Чи є це вектором, заради чого президент виконує цю функцію, чи це додаткова функція, заради якої президент може робити все, що завгодно, тому що він зобов'язаний гарантувати ці категорії. Це надає право різним президентам трактувати по-своєму", - зазначив Коліушко.

Також, за словами Коліушка, "в Україні не завжди виконується норма про контрасигнацію - скріплення підписом указів президента".

Крім того, "є "дуже слабкі" норми щодо формування уряду, які дають змогу формувати його не прем'єр-міністру, послабляючи його позицію, а Офісу президента".

За словами співголови ради Реанімаційного пакета реформ Юлії Кириченко, "в конституційному процесі України ще з 1996 року виникло кілька проблемних питань".

"Одним із таких є популізм. Конституція в умовах політики стає заручником популярних і швидких рішень, що неприйнятно до основного закону. Приклад - спроба відібрати депутатську недоторканність", - сказала Кириченко.

За її словами, також "є проблема, коли за кілька попередніх каденцій президентів спостерігалося посилення ролі глав держави в частині того, що вони вважали себе "господарями Конституції".

"За таких умов є загроза переписування основного закону", - додала вона.

Крім того, як зазначила Кириченко, "є нехтування конституційною процедурою зміни Конституції, коли потрібно знайти певну кількість голосів".

За підсумками презентації зеленої книги учасники закликали органи державної влади України до співпраці над наповненням та реагуванням на документ.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Українська авіація за добу завдала ударів по 14 місцях скупчення окупантів та їхньої техніки

Окупанти за добу завдали чотири ракетних і 77 авіаударів по Україні, обстріляли близько 100 міст і сіл

Житель Вовчанська загинув унаслідок пожежі, спричиненої ворожим обстрілом

Генштаб: ЗС України відбили за добу на новопавлівському напрямку 13 атак окупантів, на бахмутському - 11

Посли G7 стежать за відбором нового керівництва ВККС

Зеленський обговорив із делегацією групи Європарламенту Renew Europe військову допомогу та євроінтеграцію України

Засновника криптобіржі FTX Сема Бенкмана-Фріда засуджено до 25 років в'язниці

Нікопольський район протягом дня зазнав п’яти артилерійських обстрілів і п’яти атак БПЛА

План України з п'яти кроків щодо розблокування українсько-польського кордону має позитивну динаміку - Шмигаль

Зеленський провів телефонну розмову зі спікером Палати представників Джонсоном

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА