14:46 25.05.2021

Ставлення німців до України є нейтральним або стримано позитивним - дослідження

2 хв читати
Ставлення німців до України є нейтральним або стримано позитивним - дослідження

Попри те, що через суспільно-політичні події в 2004 році та після 2013 року обізнаність про Україну збільшилася, ставлення рядових німців до України є нейтральним або стримано позитивним, значної зацікавленості українськими справами немає, свідчать дані аналітичного звіту "Сприйняття України за кордоном. Німеччина", підготовленого дослідницькою компанією InMind для Українського інституту.

"На противагу цьому спостерігається позитивне та зацікавлене ставлення до України в професійних середовищах, що ґрунтується на власному досвіді - професійних контактах з українцями, відвідуванні України", - йдеться в тексті дослідження.

Експерти вважають проблемними точками у формуванні громадської думки про Україну зосередженість німців на власному порядку денному (потрібен помітний стимул, щоб звернути увагу на інші країни), доволі прихильне ставлення до Росії в східних регіонах, що для певної частини населення означає більш критичне та скептичне ставлення до України, постійна присутність на порядку денному ЗМІ проблемних тем, пов'язаних з Україною (криза, корупція, війна).

Зазначено, що, як і в загальному ставленні до України, у ставленні до сучасної української культури спостерігається розбіжність між сприйняттям професійного середовища та сприйняттям широкої громадськості.

"Експерти відзначають наявність цікавих культурних явищ сучасної України, з конкретними прикладами, й водночас визнають, що рядові німці досі мало обізнані про українську культуру", - пояснюється в дослідженні.

У контексті української культури згадують літературу (досить помітні сучасні автори Ю.Андрухович, С.Жадан, А.Курков, О.Забужко), популярну музику (наприклад, гурти "ДахаБраха", Dakh Daughters, "Океан Ельзи", ONUKA), українську кухню, моду, архітектуру (зокрема, під враженням від подорожей в Україну), кінематограф (О.Довженко, С.Параджанов, К.Муратова, О.Сенцов), сучасні театри (передусім Центр сучасного мистецтва "Дах", також PostPlayТеатр, Київський академічний театр драми та комедії на лівому березі Дніпра, Дикий театр); фестивалі (літературний проект MERIDIAN CZERNOWITZ, міжнародний мультидисциплінарний фестиваль сучасного мистецтва Гогольfest).

Дослідження проводилося в липні-грудні 2020 року. Основним методом дослідження були глибинні експертні інтерв'ю з представниками цільової аудиторії, які проводили німецькою або українською мовою. Інтерв'ю проводили за опитувальником, що містить близько 20 запитань.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Канада виділить ще 13 мільйонів канадських доларів на чеську ініціативу щодо закупівлі снарядів для України

Окупанти обстріляли ферму на Харківщині, постраждав мирний житель

До складу нового пакета допомоги Україні увійдуть боєприпаси, системи боротьби з безпілотниками та допоміжне обладнання

Президент Польщі заявив про готовність надати військову допомогу Литві

Кличко: Пацієнтів і медперсонал лікарень на вулиці Богатирській вже евакуювали

У скоєній головою Броварської райадміністрації ДТП постраждали троє дорослих і дитина, чиновника буде звільнено

Бельгія може поставити Україні літаки F-16 цього року

Президент та перша леді у Славутичі відвідали гімназію та підприємство переселенців з Маріуполя

Глава Пентагону оголосив про виділення найбільшого пакета військової допомоги Україні - на $6 млрд

Втрати ЧАЕС унаслідок російської окупації сягнули 3 млрд грн - міністр Стрілець

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА