15:58 25.05.2021

На сайті ВР з'явився текст президентського законопроекту про основи національного спротиву

2 хв читати
На сайті ВР з'явився текст президентського законопроекту про основи національного спротиву

Президент України Володимир Зеленський вніс на розгляд Верховної Ради як невідкладний проект закону про основи національного спротиву, що передбачає широке залучення громадян України до забезпечення суверенітету і воєнної безпеки від зовнішньої агресії в мирний час та в особливий період.

Повний текст проекту закону "Про основи національного спротиву" №5557 оприлюднено на сайті Верховної Ради у вівторок, 25 травня.

Відповідно до документа, національний спротив включає комплекс заходів, які організовуються та здійснюються в мирний час і в особливий період в Україні з метою максимально широкого залучення громадян України до дій, спрямованих на "забезпечення воєнної безпеки, суверенітету і територіальної цілісності держави, стримування і відсіч агресії та завдання противникові неприйнятних втрат, з огляду на які він буде змушений припинити агресію проти України".

Складовими елементами національного спротиву є територіальна оборона, рух опору та підготовка громадян України до дій з національного спротиву, мета яких полягає у підвищенні рівня стійкості та обороноздатності держави.

Територіальна оборона складається з військової, цивільної та військово-цивільної складових.

Цивільна складова територіальної оборони включає державні органи, органи місцевого самоврядування, добровольчі формування територіальних громад, які залучаються до територіальної оборони.

Комплектування добровольчих формувань територіальних громад здійснюється на добровільній основі.

Основу добровольчих формувань територіальних громад становлять громадяни України, які пройшли військову службу у Збройних силах України або службу в інших військових формуваннях та правоохоронних органах, при цьому до складу формувань зараховуються громадяни України, які пройшли медичний, професійний та психологічний відбір і підписали контракт добровольця територіальної оборони.

Громадяни України, які не проходили військову службу, зараховуються до складу добровольчих формувань територіальних громад після складання ними присяги добровольця територіальної оборони.

Члени добровольчих формувань територіальних громад мають право застосовувати під час виконання завдань територіальної оборони особисту мисливську зброю та набої до неї.

Особам, які на добровільній та конфіденційній основі залучаються до виконання завдань руху опору, гарантуються нерозголошення факту їхньої участі в русі опору, а також соціальний і правовий захист з боку держави.

Основою підготовки громадян України до національного спротиву є їхня загальновійськова підготовка, яка організовується за територіально-зональним принципом, полягає в опануванні базових загальновійськових практичних умінь і навичок та поділяється на початкову і базову підготовку.

Заходи з організації, планування та підготовки опору здійснюються в мирний час.

Водночас ведення опору здійснюється з настанням особливого періоду на тимчасово окупованій території України, території України, яка захоплена агресором (противником) під час збройної агресії проти України.

Провідна роль в організації та виконанні завдань територіальної оборони належить Силам територіальної оборони Збройних сил України.

Загальне керівництво національним спротивом здійснює президент України як верховний головнокомандувач Збройних сил України.

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Атаковані об'єкти енергетичної інфраструктури у Дніпропетровській, Івано-Франківській та Львівській областях

Армія РФ за добу завдала 12 ракетних та 76 авіаційних ударів по території України

Окупанти за добу завдали понад 500 ударів по Запорізькій області, є руйнування

Влада КНР має намір виплачувати населенню до $1,4 тис. при заміні старих машин на електромобілі

Права на логотип МАУ на майданчику СЕТАМ придбав директор Орловської ВЕС

Польща вночі двічі піднімала військову авіацію через російські удари по Україні

27 квітня: Яке сьогодні свято, все про цей день

Чергову хвилю ракетної атаки РФ спрямовано на західні області, знову задіяно "Кинджали"

РФ знову обстрілює Україну, кілька груп ракет зафіксовано у східних і південних областях

Унаслідок нічного ракетного удару по лікарні в Харкові постраждала пацієнтка

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА