17:09 26.05.2021

Проведенням виїзного засідання для огляду реконструкції збитого МН17 завершилася перша фаза судового процесу

3 хв читати

Провівши виїзне засідання на військовій авіабазі нідерландських військово-повітряних сил для огляду реконструкції збитого рейсу МН17 "Малайзійських авіаліній", суд завершив першу фазу процесу - оцінку готовності справи до розгляду по суті, який заплановано на 7 червня.

Таке пояснення у коментарі агентству "Інтерфакс-Україна" зробила суддя, відповідальна за роботу з пресою, Марейе Кнейфф (Marije Knyff) у середу на військовій авіабазі Гілзе-Рейен у рамкам виїзного судового засідання, яке проводилося з метою огляду реконструкції збитого МН17.

Вона пояснила, що це засідання проводиться лише у справі, де обвинуваченим є Олег Пулатов. Раніше суд пояснив, що ця справа слухається одночасно, але не об'єднана зі справою, де обвинуваченими проходять Ігор Гіркін (Стрєлков), Сергій Дубінський і Леонід Харченко. І оскільки Пулатов представлений адвокатами, вони мають право подавати запити про проведення додаткового розслідування.

"7 червня розпочнеться розгляд справ спільно по суті, і це - наступна фаза процесу", - констатувала вона.

Суддя нагадала, що раніше в рамках клопотання адвокатів Пулатова реконструкцію відвідали експерти з подальшими звітами для суду.

"Проводячи виїзне засідання на місце реконструкції, суд хотів побачити те, про що написали в доповіді експерти. Суду було важливим побачити на власні очі пошкодження літака, відновлені в реконструкції, так само як і представлені уламки, оскільки саме суд має ухвалити рішення в цій справі", - зазначила Кнейфф.

Говорячи про можливі терміни розгляду справи та оголошення вердикту, суддя висловила впевненість, що це не відбудеться цього року.

"Цього року заплановано інші дії, які мають бути у цьому процесі. У вересні отримають можливість виступити представники родичів загиблих, потім розпочнеться інша фаза процесу. Я не можу сказати, коли конкретно можна очікувати рішення суду, але точно не цього року", - зазначила Кнейфф.

Відповідаючи на запитання, в разі, якщо слідство встановить інших причетних до авіакатастрофи МН17, чи відбуватиметься суд у рамках судового процесу, який вже триває, чи буде розпочато новий, суддя сказала: "На це запитання я не можу відповісти. Спочатку про те, що є нові обвинувачені, має заявити слідство. Наразі складно сказати, як це відбудеться", - сказала вона.

Для проведення виїзного засідання безпосередньо поблизу невеликого ангара, в якому розташована реконструкція збитого МН17, був встановлений великий білий тент. Унаслідок обмежувальних заходів, впроваджених через пандемію коронавірусу, огляд проводився в присутності невеликої кількості учасників, а пряма трансляція огляду демонструвалася в тенті на великому екрані.

Судовий процес у справі про збитий МН17 розпочався 9 березня 2020 року.

Літак Boeing-777 авіакомпанії Malaysia Airlines, що здійснював рейс МН17 Амстердам (Нідерланди) - Куала-Лумпур (Малайзія), був збитий у небі над Донецькою областю (на непідконтрольній Україні території) 17 липня 2014 року. Усі 298 людей, що перебували на борту, загинули. Причини катастрофи розслідує Міжнародна слідча група (ССГ), до якої увійшли представники правоохоронних органів України, Нідерландів, Бельгії, Австралії та Малайзії.

У вересні 2016 року група оприлюднила висновок, згідно з якими лайнер був збитий ракетою, запущеною із ЗРК "Бук", а рік тому оголосила про приналежність "Бука" до російської 53-ї зенітно-ракетної бригади, що дислокується в Курську.

19 травня 2019 року було названо імена чотирьох підозрюваних у причетності до загибелі авіалайнера: Гіркін (Стрєлков), Дубінський, Пулатов і Харченко, яких оголосили в міжнародний розшук. Їх обвинувачують у вбивстві 298 пасажирів літака та його аварії.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Дощова погода в Україні в п'ятницю збережеться, у суботу опадів не прогнозують

Аграрні асоціації попросили ВАКС узяти міністра агрополітики на поруки

Окупанти обстріляли село на Харківщині, поранені двоє пенсіонерок

Майже дві третини українців вважають демократію найкращою системою правління, це шостий показник серед досліджуваних країн - опитування

Українська ППО збила російську ракету в Криворізькому районі

Унаслідок обстрілу Сміли постраждали шість осіб - ДСНС

Умєров і помічник генсека НАТО обговорили ситуацію на полі бою і кроки на шляху до членства України в Альянсі

Двоє людей загинули, одна людина дістала поранень унаслідок вибуху в пункті прийому металобрухту на Львівщині

Рада підтримала в першому читанні законопроєкт про створення Держреєстру постраждалих від агресії РФ

ДБР з'ясовує обставини вибухів у Миколаєві, внаслідок яких загинули двоє військових і травмувалися п'ятеро рятувальників

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА